ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БНБ с възпоменателна монета “100 г. от основаването на БОК”

От днес Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема “100 години от основаването на Българския олимпийски комитет”.

Цената на монетата при пускане в обращение е 132 лева, уточниха от централната банка. Тиражът е 5000 броя.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. “Княз Александър I” № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. “Михаил Тенев” № 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по една монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

До края на работния ден на 20 март новата монета ще бъде предоставена от БНБ на “Банка ДСК” АД, “Кей Би Си Банк България” ЕАД, “Първа инвестиционна банка” АД, “Тексим Банк” АД и “Централна кооперативна банка” АД за продажба в техните офиси и клонове.

На лицевата страна на монетата са изобразени следните елементи: горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, а под нея номиналната стойност „10“, цифрите на която са стилизирани стадион и лекоатлетическа писта; от двете им страни са изписани годината на емисията „2023“ и думата „ЛЕВА“. В полукръг долу надпис: „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На обратната страна на монетата е изобразена съвременната емблема на Българския олимпийски комитет, обградена с венец от традиционен български етно мотив. Околовръст има надпис „100 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТ“.

Номиналната стойност на монетата е 10 лева и е изработена от сребро, проба 999/1000. Автор на художествения проект е Светлин Балездров.

След Първата световна война основателят на международното олимпийско движение Пиер дьо Кубертен издига идеята за създаване на национални структури, които да спомогнат за популяризиране и развитие на съвременния спорт и олимпийското движение, да насърчават националните спортни федерации и да си сътрудничат с Международния олимпийски комитет (МОК). 

По негово предложение, отбелязвайки заслугите на България като държава, изпратила свои участници в първите Олимпийски игри през 1896 г. в Атина, с посредничеството на българския дипломат и политик Димитър Станчов, както и с подкрепата на Министерството на външните работи и изповеданията и Министерството на народното просвещение на 30 март 1923 г. се създава Българският олимпийски комитет (БОК). Съгласно изискванията на МОК в него участват представители на всички тогавашни 16 спортни организации, а за председател е избран генерал Ефтим Китанчев, значим спортен деятел, който със собствени средства подпомага участието на българския отбор в VIII Летни олимпийски игри в Париж през 1924 година. 

Особено значим принос на БОК под председателството на генерал Владимир Стойчев е провеждането на историческия X Олимпийски конгрес във Варна през 1973 година. 

Общо 230 са спечелените олимпийски отличия за България, 55 от тях са златни, 90 – сребърни и 85 – бронзови. Първия медал (бронз) донася боксьорът Борис Георгиев – Моката на Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г., а първия златен медал печели Никола Станчев (борба) на следващите игри в Мелбърн през 1956 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст