ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Земеделци излизат на протест заради високата цена на водата

Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните планира организирането и провеждането на мирен протест заради драстичното увеличаване на цената на водата за поливни нужди с до 300 процента за сезон 2023 спрямо предходната година. В протеста ще се включат земеделски производители от секторите “Плодове и зеленчуци”, “Зърнопроизводство” и “Оризопроизводство“.

Цветан Цеков, един от най-големите биопроизводители у нас, който е и сред създателите на Националната браншова камара “Плодове и зеленчуци” заяви за БАНКЕРЪ“, че исканията на земеделците са за промяната на цената на водата до нива от сезон 2022 година.

Искаме цената на водата да достигне нива от миналата година, защото три-четири седмици преди началото на сезона, цената й беше вдигната няколкостотин пъти. Ако това не се случи, около 80-90% от земеделците ще фалират, защото сметките ще са непосилни за джоба им”, поясни г-н Цеков.

Биопроизводителят коментира, че е имало обещание от страна на “Напоителни системи” и от Министерство на земеделието, че до две седмици ще се намери решение на проблема с водата. Една от предложените мерки е била да бъде предоставена безплатна вода на земеделците за цялата 2023 година. Според Цеков обаче подобна мярка не би могла да реши проблема, защото е временно решение.

Той поясни, че до края на другата седмица трябва да получат отговор на исканията си. В противен случай, ако те не бъдат удовлетворени, земеделците ще потърсят други пътища, чрез които да защитят интересите си.

Предстоящият протест ще бъде мирен, но това няма да продължи, ако цената на водата не бъде върната до стойностите от миналата година. Следващата крачка е национален протест. Не бих могъл да отговарям за действията на колегите си, но добрият диалог няма как да продължи, ако институциите не си свършат работата. Държавата като добър стопанин трябва да даде решение на проблема“, категоричен бе той.

На 21 март – от 12:00 до 15:00 часа – ще бъде блокирано кръговото кръстовище на път 49 и път 51 в землището на село Трапище, община Лозница.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст