ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Майката” на фалиралата SVB потърси съдебна защита от кредиторите

Компанията майка на фалиралата през миналата седмица банка на Силициевата долина SVB, е внесла на 17 март молба за защита от кредиторите по глава 11 от щатския Закон за банкрутите във федерален съд в Ню Йорк. Решението на SVB Financial Group идва след като извънредните мерки за възстановяване на доверието засега не успяват да разсеят опасенията от финансов спазъм и е опит да бъде спасена оценката на две поделения – брокер/дилър и инвестиционен бизнес в технологии – които са отделни от основната банка, приемаща депозити, чийто колапс разлюля световните финансови пазари.

SVB Financial обяви, че има около 2.2 млрд. долара в брой и в ликвидни ценни книжа, дългови облигации за 3.3 млрд. долара и преференциални акции за 3.7 млрд. долара. Главният директор за преструктурирането на групата Уилиам Костурос уверява, че процедурата по банкрута под надзора на съда ще позволи на SVB Financial “да съхрани стойностите когато оценява стратегическите алтернативи за ценните си активи и бизнес”. Костурос посочва също, че двете поделения “продължават да работят и да обслужват клиенти под ръководството на техните дългогодишни и независими лидерски екипи”. През 2022-а брокерът/дилър SVB Securities е отчел приходи за 518 млн. долара.

Първите по ранг на погасяване облигации на компанията майка се търгуваха за 60 цента за долар номинал на 17 март, която предполага, че инвеститорите се надяват да възстановят вложенията си в поразената група. Преди това тези книжа се разменяха за около 30 цента за долар когато щатските регулатори поеха контрола върху колабиралата SVB.

Да припомним, че контролните органи в Калифорния затвориха банката преди седмица (на 10 март) и определиха Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) за неи “настойник”. С което я превърнаха във втория по големина фалит в историята след “Уошингтън мючуъл”, която потъна по време на финансовата криза от 2008-а. Проблемите на банката на Силициевата долина се влошиха след като тя бе принудена да продаде портфейл от щатски държавни облигации и гарантирани с ипотеки ценни книжа на “Голдмън Сакс” на загуба от 1.8 млрд. долара след като повишението на доходността подби цените им. За да запуши дупката, SVB се опита да привлече 2.25 млрд. долара от емисия на обикновени акции и на преференциални конвертируеми книжа, но разтревожените клиенти започнаха да теглят масово депозитите си, като количеството изтеглени пари достигна 42 млрд. долара (около една четвърт от всичките депозити) само за един ден. И доведе до логичния фалит.

Оттогава административните управители на SVb се опитват да я продадат без успех. Групи за частни капитали проявяват интерес към нейния кредитен портфейл, но FDIC изчаква да види дали ще намери кандидат, който да придобие цялата банка, твърдят добре информирани източници.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст