ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мехмед Дикме посочи кога да очакваме “драстично намаление” на основни продукти

Получаваме огромни субсидии от ЕС за земеделския сектор, но властта не ги изразходва по предназначение. В последните години зеленчукопроизводството беше игнорирано, особено оранжерийното. Това каза в интервю за Nova News бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

По думите му нивото на политиците ни е такова, че решенията им не са на база обективни анализи за състоянието на отрасъла.

България от десетки години внася говеждо месо, а имаме огромен потенциал в свиневъдството и птицевъдството. Държавата е абдикирала, трябваше да предостави по-добро субсидиране за производството на месо. ЕК ни дава пари за субсидиране на земеделието и в същото време няма хора, които да направят програмите, за да се стимулира потреблението на месо у нас, коментира Дикме.

Бившият земеделски министър прогнозира, че цените на агнешкото и яйцата ще достигнат своя пик около Великден, но след това ще настъпи “драстично намаление”, особено при млечните продукти.

Относно идеята за въвеждане на таван на надценките Мехмед Дикме подчерта, че “не е работа на държавата да ограничава цените”.

“Държавата трябва да стимулира производството, да създава конкурентна среда и да следи да няма картели. Не е нейна работа да слага таван на надценките в условията на пазарна икономика”, заяви той.

В заключение Дикме изрази недоумението си защо продължаваме да внасяме пшеница от Украйна, при положение че хамбарите ни са препълнени със зърно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст