Премина първият квалификационен кръг за отбора по киберсигурност

Петдесет състезатели от цялата страна участваха в състезанието по киберсигурност, проведено в рамките на Втората международна BSIDES конференция на тема „Киберсигурност“. Домакин и съорганизатор на конференцията беше Университетът за национално и световно стопанство (УНСС).

Това бе първият квалификационен кръг при сформирането на българския национален отбор по киберсигурност. Очаква се той представи страната ни на European Cyber Security Challenge“.

Състезанието е част от националната инициатива „Cyber Security Challenge Bulgaria (CSCB)“, подкрепена от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност и Министерство на електронното управление.

Преди началото на събитието зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев обяви: „Излезе новата европейска директива NIS 2/ МИС 2 за мрежова и информационна сигурност. Предстои по този регламент да разработим нова Наредба за киберсигурност, затова вашите знания и умения ще бъдат много необходими при създаването на тези нормативни документи.”

Целта на самата проява бе да даде начало на ежегодното организиране на квалификационни състезания в страната, при които да бъдат избрани най-добрите десетима младежи, които да представляват България на Европейското първенство по киберсигурност.

Победителите и претенденти да представляват България на предстоящото европейско състезание в Норвегия са: Виктор Славов  – 24 г.,  Симеон Бунчев – 24 г. и Красимир Велков – 19 години.

„Състезанието се реализира в онлайн платформа, в която има специално създадени най-различни препятствия. Задачата пред участниците е да ги „хакнат“ за 48 часа“, обясни Спас Иванов,  управляващ директор в Baseline Cyber Security, единият от организаторите на състезанието.

Паралелно със състезанието течеше и международната конференция на тема „Киберсигурност“. Тя бе открита от зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев. 

„Изискванията и нуждите в областта на киберсигурността се повишават непрекъснато и Министерството на електронното управление (МЕУ) работи не само в областта на киберсигурността, но и на дигитализацията на държавата, като се започне от създаването на закони, политики и държавни стратегии и се стигне до самата оперативна защита на държавната администрация“, заяви заместник-министърът Мазнев.

Зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност на УНСС доц. д-р Росен Кирилов поздрави участниците в конференцията от името на ректора на университета проф.  д-р Димитър Димитров. 

Той акцентира на факта, че УНСС през последните години развива активно обучение по киберсигурност. И подчерта, че в университета са предприети редица действия по отношение на киберсигурността и дигитализацията.

„Най-отговорно мога да заявя, че УНСС е лидер в дигитализацията сред висшите училища“, похвали се доц. д-р Росен Кирилов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст