ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руски съд замрази активите на “Фолксваген” на руска земя

Руските съдебни органи замразиха на 20 март всички активи на “Фолксваген” на територията на страната – поредната пречка пред продължилите една години усилия на германската автомобилна група да прекрати дейността си в Русия. “Фолксваген”, редом с други чуждестранни производители на автомобили, спряха руското си производство през миналата година след като западните държави наложиха безпрецедентни санкции на Москва заради военния конфликт в Украйна.

Германският автомобилен гигант се опитва да продаде руските си активи, включително и водещият си завод в Калуга с производствен капацитет от 225 хил. превозни средства годишно, който бездейства от март 2022-а. Руският производител на коли “ГАЗ”, който има контракт да произвежда автомобили “Фолксваген” в завода си в Нижни Новгород, се противопоставя на каквито и да било продажби на активи като част от делото срещу германската компания. Подобен акт, според “ГАЗ”, е нарушение на договора след като “Фолксваген” прекрати споразумението за производство през август 2022-а. Руската фирма твърди във внесени в съда документи, че опитите на “Фолксваген” да напусне руския пазар излага на риск собствените й интереси и иска компенсация в размер на 15.6 млрд. рубли (201.3 млн. долара) за прекратения контракт.

В резултат, руски съд се съгласи на 20 март да замрази всичките активи на германския производител на автомобили в Русия докато тече спора с “ГАЗ”. Преди дни чешкото предприятие “Шкода авто”, което е част от “Фолксваген груп”, обяви, че е във финалната фаза на сделката за продажба на руските си активи.

Москва задължи компаниите от “неприятелските” държави (онези, които наложиха санкции срещу Кремъл) да поискат одобрение от правителствена комисия за продажбите на свои руски активи. Чуждестранни инвеститори се опасяват, че Русия може да национализира техни стратегически вложения след въвеждането на рестрикциите върху сделките. Преаз юли 2022-а руският президент Владимир Путин издаде декрет за овладяване на пълния контрол върху газовия и петролен проект в руския Далечен изток “Сахалин 2”, с което отне почти 50% от него от “Шел” и две други японски търговски компании.

Други водещи западни автомобилни фирми успяха да напуснат руския пазар. През миналата година фреанската “Рено” продаде мажоритарния си дял в “Автоваз” на руско държавно дружество за символичната 1 рубла, като дефакто отписа активи, оценявани на 2.2 млрд. евро.

Руският автомобилен бранш е сред най-тежко поразените от решението на Москва да изпрати десетки хиляди войници в Украйна през февруари 2022-а. Производството на коли, което бе зависимо от западни инвестиции, съоръжения и части, намаля през миналата година с безпрецедентните 67% до най-ниското си равнище от разпадането на Съветския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст