ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Нестле-България” купува дистрибутора на хранителни добавки “Исо-Плюс БГ”

“Нестле България” АД – София вече може да пристъпи към покупката на диcтpибyтopa нa xpaнитeлни дoбaвĸи “Иco – Πлюc БГ” EOOД. Комисията за защита на конкуренцията разреши на компанията да осъществи концентрация чрез придобиване на едноличен контрол върху тази фирма.

“Нестле България”, която има бизнес у нас от 1994 г., се занимава с производство и дистрибуция на прахообразни и течни напитки, продукти за грижа за домашни любимци, готови ястия и помощни средства за готвене, захарни изделия, млечни продукти, продукти за здравословно хранене и зърнени храни. „Нестле България“ се контролира от „Нестле“ С. А. /компанията майка на група Nestlé/.

Предметът на дейност на софийската фирма “Исо – Плюс БГ” ЕООД е свързан с дистрибуция на едро на витамини, минерали, билки и хранителни добавки, включително продуктите с марката Solgar на групата Нестле. Към момента едноличен собственик на капитала на “Исо – Плюс БГ”  е “Сементо” Лтд – Кипър, а неговият капитал се държи от Георгиос Н. Коциопулос.

ISO-PLUS SA е основана през 1986 г. с цел осигуряване на гръцките потребители с хранителни добавки с голяма хранителна стойност и с възможно най-доброто обслужване и поддръжка. Централата ѝ е в гръцката столица Атина. Компанията има 26 години опит в представянето, разпространението и популяризирането на природните хранителни добавки в Гърция и е създала много силно присъствие и търговската мрежа на гръцкия пазар.

От началото на 2012 г., ISO-PLUS разширява своите операции в международен план, като открива представителства на Solgar в България и Румъния.

„Нестле“ С. А не упражнява контрол върху което и да е дружество, регистрирано в България, различно от „Нестле България“ АД. „Исо-Плюс БГ“ също няма дъщерти фирми в България.

Плановете на “Нестле България” са с тази концентрация да поеме дистрибуцията на продуктите с марка Solgar в България.

В резултат на планираната концентрация „Нестле-България“ ще придобие 100% от
регистрирания капитал на „Исо – Плюс БГ“ от настоящия му едноличен собственик
„Сементо“ Лтд.

Цел на сделката
През 2021г. група Nestlé е придобила в световен мащаб някои основни марки витамини, минерали и хранителни добавки на „Да Баунтифъл Къмпани“, сред които и марката „Solgar“. С цел разпространение на продуктите „Solgar”, „Да Найчърс Баунти Ко.“ Лтд. е сключило договор за дистрибуция с „Исо-Плюс БГ“. Основна цел на планираната концентрация е „Нестле България“ да поеме разпространението на продуктите „Solgar“ в Гърция, Румъния и България, както и да придобие съответните дистрибуторски предприятия от групата „ИСО-ПЛЮС“. Според кандидат-купувача, тази сделка ще повиши ефективността на пазара (например, чрез оптимизиране на разходите, икономии от мащаба/обхвата, въвеждане на нови продукти или подобряване на качеството на продуктите/стоките/услугите и т.н.), ще допринесе за техническия и икономическия прогрес, ще доведе до по-добро задоволяване на интересите на потребителите и т.н. На следващо място, сделката ще доведе до премахване на двойната маргинализация, по-добри услуги и по-интензивна
конкуренция. Ще сe постигне синергия и взаимно професионално сътрудничествo между опитните екипи по маркетинг и дистрибуция на „Нестле-България“ и „Исо-Плюс-БГ“, което ще подобри качеството на дистрибуцията в България на продуктите “Solgar”

Според кандидат-купувача, операцията се очаква да окаже въздействие върху географските и продуктови пазари в страната на търговия на едро на витамини, минерали и хранителни добавки.

“Нестле България” е част от Nestlé S.A. – най-голямата компания, производител на храни и напитки в света и лидер в областта на балансираното хранене и активния начин на живот. Повече от 328 000 души в над 80 страни градят своята кариера в “Нестле” по целия свят, а в България – над 1200.

Историята на компанията в България започва през недалечната 1994 г., когато NESTLÉ закупува най-големия производител на шоколадови и захарни изделия “ШЗИ София”. “Нестле България” АД е един от най-големите стратегически инвеститори на българския пазар в сферата на хранителната промишленост.

“Нестлѐ” (Nestlé S.A.) е мултинационална компания с централен офис във Вьове, Швейцария, за производство на хранителни продукти, безалкохолни напитки и други, основана през 1866 г. от германския индустриалец Анри Нестлѐ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст