ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нетаняху смекчи спорната съдебна реформа в Израел

Джо Байдън е изразил пред Нетаняху безпокойство от планираната от реформа в съдебната система

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви днес смекчаване на плана си за реформа на съдебната система, предаде Ройтерс. Това красноречиво показва, че Нетаняху е решил да отстъпи под натиска на безпрецедентни протести, обхванали цялата страна от повече от два месеца, и в отговор на опасения, изразени от западните съюзници, отбелязва агенцията.

Тъй като разполага с парламентарно мнозинство, Нетаняху изглеждаше готов да ратифицира пакета от реформи преди парламента да излезе във ваканция на 2 април. Сега обаче повечето реформи ще бъдат отложени за 30 април, когато парламентът ще бъде свикан отново, казаха в изявление Нетаняху и членовете на религиозно-националистическата му коалиция. 

Законопроектът, който се предвиждаше да бъде ратифициран през идните две седмици, щеше да се отрази негативно на начина за подбор на съдии в Израел, което е и в основата на полемиката, предизвикана от реформата. Според критици по този начин Нетаняху се опитва да ограничи независимостта на съдилищата, а според него това е начинът да се постигне баланс между разделението на властите. В днешното си изявление коалицията използва по-умерен език в сравнение с този в официалния законопроект, обявен на 4 януари, но каза, че ще продължи да проверява правомощията на съдиите в комисията за подбор, за да може да наложи така нареченото “автоматично вето“ върху номинациите за поста.

В изявлението също така се отбелязват измененията, направени в законопроекта по време на вчерашната парламентарна сесия. Според тях комисията за подбор ще бъде разширена от 9 на 11 членове, както беше първоначално планирано, но съставът ѝ ще има за цел да ограничи потенциалното влияние на правителството.

По-рано законопроектът предвиждаше комисията да включва трима министри от правителството, двама депутати от коалицията и двама общественици, избрани от правителството, с което да се постигне максимално мнозинство от 7-4 гласа. Според променения формат на законопроекта се предвижда комисията да бъде съставена от трима министри от правителството, трима депутати от коалицията, трима съдии и двама депутати от опозицията, с което може да се постигне по-крехко и несигурно мнозинство от 6-5 гласа за правителството.

Измененият законопроект също така предвижда, че не повече от двама съдии във Върховния съд могат да бъдат назначавани чрез редовно гласуване по време на дадена сесия на парламента. Всякакви допълнителни назначения ще трябва да бъдат одобрени с мнозинство, което да включва поне един съдия и един депутат от опозицията, които са членовете на комисията за подбор.  

Нетаняху призова опозицията да преосмисли решението си да бойкотира гласуването на ратифицирането на проектозакона в парламента и да насърчава протестите по улиците, достигнали и до редиците на израелската армия, която обикновено не се обвързва с политиката.

“Протягаме ръка на всеки, който искрено е загрижен за националното единство и за постигане на съгласие“, се казва още в изявлението на коалицията. 

Американският президент Джо Байдън е телефонирал на Бенямин Нетаняху в неделя и е изразил пред него безпокойство от планираната от израелското правителство реформа в съдебната система, която предизвика масови протести в цял Израел, съобщи БТА.

В съобщение на Белия дом се казва, че Байдън е повторил опасенията на САЩ от мерките, които подкопават разграничаването на правосъдието от политическата система на страната и е призовал да бъде намерен компромис. Въпреки че в съобщението разговорът е описан като открит и конструктивен, засега няма индикации, че Нетаняху е променил намеренията си, след като миналата седмица отхвърли компромис, предложен от израелския президент.

В неделя Нетаняху заяви, че съдебната реформа ще бъде проведена отговорно и при защита на основните права на всички израелци. Правителството му, най-дясното в историята, казва, че реформата има за цел да коригира дисбаланса, който дава на съдилищата твърде много права и пречи на законодателната власт да осъществи волята на избирателите.

Според критиците обаче реформата ще наруши баланса в деликатната политическа система на Израел и ще тласне страната към авторитаризъм.

Противниците на правителствените намерения организираха широкомащабни протести в страната, в които беше замесена дори и армията. Повече от 700 елитни военнослужещи от военновъздушните и специалните сили и от Мосад заявиха, че ще спрат да се явяват за служба като доброволци.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст