ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръст на приходите в НАП с над 752 млн. лева за два месеца

Над 6.4 млрд. лева са постъпленията в Националната агенция за приходите към 17 март, което е със 752 млн. лв. или близо 13 процента повече спрямо същия период на миналата година, обявиха от Националната агенция за приходите.

До средата на март паричните постъпления за централния бюджет надвишават 3.7 млрд. лв., което е увеличение с 9.8 на сто в сравнение с първите два месеца и половина на миналата година.

Събраният от НАП данък върху доходите на физически лица е близо 742 млн. лв.,  корпоративен данък – 57.2 млн. лв. и близо 2.6 млрд. лв. ДДС.  Въпреки намалената ставка на данък добавена стойност за някои стоки и услуги от 20 процента на 9 процента, постъпленията от ДДС в бюджета бележат ръст с 9 на сто, което се равнява на 211 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. 
Приходите от осигурителни вноски към 17 март надвишават 2.7 млрд. лв., което е с над 425 млн. лв. повече спрямо първите два месеца и половина на миналата година. 
От НАП напомнят, че през 2022 г. приходите в бюджета са близо 31.5 милиарда лева, което е с 3 милиарда повече в сравнение с 2021 година. 
„Ръстът на приходите през първите месеци на тази година показва, че НАП работи ефективно дори и в настоящата трудна обстановка. Приходната агенция прилага законодателството еднакво спрямо всеки данъкоплатец, като се използват всички нормативни механизми за събиране на задълженията. Националната агенция за приходите е държавна институция, в която близо 8000 служители в цялата страна изпълняват задълженията си професионално и законосъобразно, и е недопустимо да бъде въвличана в политически спекулации и използвана в предизборни кампании“, подчертава изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст