Вашингтон се консултира с Уорън Бъфет относно банковата ситуация

Представители на администрацията на Вашингтон проведоха консултации с ръководителя на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет относно ситуацията с банките в САЩ. Това съобщи Ройтерс.

Според негови източници, в преговорите с милиардера са участвали високопоставени американски служители. Какви проблеми са обсъждали, не се уточнява. Министерството на финансите на САЩ и Белият дом все още не са дали официални коментари.

Бъфет е един от най-известните американски инвеститори. Според Bloomberg Бъфет вече е петият най-богат човек в света. Състоянието му се оценява на 102 милиарда долара.

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска в петък от Конгреса да даде на администрацията му власт да наказва строго ръководството на банки, чието управление е фалирало финансови институции. По-специално той призова Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ да получи правото да иззема от управлението на банки като Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, премиите и постъпленията от продажбата на акции, които са направили в навечерието на фалита, както и да им забранят да работят в банковия сектор.

Министерството на финансовата защита на Калифорния на 10 март обяви фалита на SVB – 16-ата по големина банка в САЩ, която обслужва фирми за високи технологии и рисков капитал. Това беше най-големият фалит на американска банка след финансовата криза от 2008 година. Silicon Valley Bank беше поставен под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите на САЩ. 

На 12 март регулаторът на щата Ню Йорк реши да затвори Signature Bank, за да елиминира системните рискове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST