ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България ще получи 16 млн. евро от ЕК като компенсация за безмитния внос на украинско зърно

Земеделци на протест: Няма да има цена над себестойността, тоест принадена стойност, а това ни е развитието.

Земеделският министър също отбеляза, че 16-те млн. евро от ЕК са крайно недостатъчни, за да компенсират българските зърнопроизводители за загубите им от украинския внос.

България ще получи 16 милиона евро от Европейската комисия, с които да бъдат компенсирани зърнопроизводителите, заради залежалата им продукция след безмитния внос на украинско зърно. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред протестиращите зърнопроизводители от Северна България край свищовското село Горна Студена. Протестиращите фермери, които настояват да спре украинският внос на зърно и да се отложи стратегическият план в земеделието, не останаха удовлетворени. 

Аграрният министър посочи, че ако е можел, до сега е щял да спре безмитния внос на украинско зърно у нас, както и че България е настоявала пред Брюксел да бъде само коридор за продукцията, която да не влиза на нашия пазар, но това не се е случило. Явор Гечев изнесе данни, според които към края на февруари у нас има общо 1 169 000 тона повече от миналата година слънчоглед, пшеница и царевица, и обясни за какво ще се дадат парите на зърнопроизводителите от европейския кризисен фонд.

“Ние ще използваме за допълнителни субсидии по отношение на кризисното съхранение, т.е. на количествата, които има в държавата в момента, за да подпомогнем поне частично това, което на практика сте загубили. Това не е даване на пари, това е компенсация, защото в момента на тези цифри всички продаваме на практика под себестойност”, каза той. 

По думите на аграрния министър тези 16 милиона евро са крайно недостатъчни, за да компенсират българските зърнопроизводители за загубите им от украинския внос, но парите, които ще получи България на декар зърнени култури са повече от кризисното финансиране, което по същата линия ще получат от ЕК Румъния и Полша.  

Тепърва ще се разработва схемата за кризисното подпомагане на зърнопроизводителите с европейското финансиране. Протестиращите фермери не останаха доволни:

“Какво са 16 милиона, хората приказват вече за милиарди, защото внасяме от Украйна. Ако видим черно на бяло, тогава ще приказваме дали сме доволни или не, ама сега някой казал нещо”; 

“Няма да подпомогнат и няма да ни върнат нищо, няма да ни вдигнат цената над себестойността, т.е. да реализираме някаква принадена стойност, защото това ни е развитието”. 

“Надявам се фермерите да си получат парите преди жътвата”, заяви министърът пред протестиращите край с. Горна Студена и съобщи, че се водят преговори за износ на българско зърно. 

“Работим по отношение на двустранни срещи, ако може допълнителни количества като кораби, да може да направи нещо допълнително държавата в подкрепа на зърнопроизводителите”, каза той.  

Явор Гечев успокои фермерите като посочи, че тази година ще бъде преходна за стратегическия план в земеделието, срещу който те недоволстват.

“Всичките грешки, които правите по отношение на стратегическия план на директните плащания, ще бъдат констатирани в много дълъг период като забележки, не като глоби”, поясни той.  

Все още не е ясно кога ще заработи електронната система за проследяване цените на храните, посочи още земеделският министър. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст