ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ердоган официално е подал заявление в ЦИК за регистрация като кандидат-президент

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган официално подаде заявление до Висшия избирателен съвет (ЦИК) за регистрация като кандидат за президент на предстоящите избори на 14 май.

Докато местните телевизионни канали предаваха на живо, представители на Партията на справедливостта и развитието на Ердоган пристигнаха в ЦИК във вторник, за да предадат документи за регистрацията му.

Към момента 18 политици са обявили планове да се борят за най-високия държавен пост в Турция.

Основният съперник на Ердоган се очаква да бъде Кемал Кълъчдароглу, председател на основната опозиционна Републиканска народна партия.

 Заедно с Партията на справедливостта и развитието в Централната избирателна комисия пристигнаха и представители на Партията на националистическото движение, която е в съюз с управляващата партия. Те заявиха, че партиите са решили да номинират Ердоган като единствен кандидат и са подали всички необходими документи в ЦИК, както изисква законът.

Днес е последният срок, в който ЦИК приема заявления от кандидати.

По-късно във вторник шефът на комисията ще обяви окончателния списък с одобрените кандидати за президент.

Президентските избори в Турция ще се проведат на 14 май заедно с парламентарните. За да спечели на първия тур, кандидатът за поста държавен глава трябва да събере повече от 50% от гласовете. В противен случай ще се проведе втори тур, в който ще участват двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа на първия.

Предишните президентски избори се проведоха на 24 юни 2018 г. като Ердоган ги спечели с 52.6 процента от гласовете.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст