ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Почти е готова наредбата за проследяване на цените на храните

На финалната права е разписването на наредбата за проследяване цените на храните по цялата верига от производителя до крайния търговец. Чакат се финални детайли от министерствата на икономиката и на финансите, за да бъде внесен документът в Министерски съвет. Това обяви на протеста на зърнопроизводителите край свищовското село Горна Студена министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

Работи се по софтуера за единната система, където производители, вносители  и търговци ще са длъжни да декларират всичко, свързано с храните, заяви аграрният министър Явор Гечев. 

И ще трябва всеки търговец по веригата да регистрира в единна система всичките количества храни, независимо къде са отишли – до магазинната мрежа, на едро, всичките складове на едро, всичките борси, тържища, както и по отношение на цената, свързана с тях“, обясни той. 

Има механизми за овладяване на високите цени на храните, но служебното правителство, според Явор Гечев, е с полувързани ръце. 

„Защото можем да разполагаме само с това, което може да прави Министерския съвет – наредби. Разбира се, чакаме и парламента с редица предложения по отношения на тях. Този дебат ще продължи“, добави той.  

Цените започнаха леко да спадат, без да се броят промоциите по търговските вериги, коментира още земеделският министър и уточни: 

„Ще се опитаме да работим и с веригите, доброволно с тях, включително. Разработваме няколко варианта“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст