ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руският следвоенен износ на енергия за Китай е набъбнал до 88 млрд. долара

Китайският внос на руски енергийни източници, включително суров петрол и рафинирани продукти, въглища и природен газ, се е раздул до 88 млрд. щ. долара от началото на военните действия в Украйна през февруари 2022-а до миналия месец, по официална информация на китайските митнически служби. За сравнение, през предишния едногодишен период покупките за изкопаеми горива са били в размер на 57 млрд. долара.

Растящият дял на Китай в руския износ е ключът към асиметричните отношения между Китай и Русия, които лъснаха по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва през тази седмица. Кремъл получава надежден източник на финансиране на военната си машина въпреки международните санкции, а гладният за енергия азиатски колос – обилни количества изкопаеми горива, купени в повечето случай със сериозна отстъпка.

Митническите данни за последния едногодишен период показват, че Русия е била най-едрият китайски доставчик на суров петрол, изпреварвайки Саудитска Арабия. Москва е също вторият по големина източник на въглища за азиатския гигант след Индонезия и третият по ранг вносител на природен газ след Австралия и Катар. В “това”газовото” подреждане не са включени количествата синьо гориво, изпращани по тръбопроводите, за които Пекин спря да предоставя данни в началото на миналата година.

Вносът на суров петрол от Русия се е изкачил до 89.3 млн. тона от нахлуването в Украйна срещу 78.4 млн. тона през предишния 12-месечен период и доставените от Саудитска Арабия 86.8 млн. тона. Китайските покупки на втечнен природен газ са се увеличили с 52% – до 6.86 млн. тона, а на въглища – с 33% – до 76.4 млн. тона.

Засиленият апетит за руски суровини следва като цяло по-слабото китайско търсене през 2022-а в резултат на политиката на нулева заболеваемост от КОВИД, на кризата на пазарите на недвижими имоти и на забавения световен икономически растеж, принудили Пекин да държи под око вноса.

От материалите сериозен ръст бележи рафинираният алуминий, чийто импорт почти се е удвоил до 538,607 тона, “подпирайки” руското производство след като международните санкции орязаха пратките към обичайните купувачи от Европа и от други места по света.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст