ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България не иска да получи 1.3 млрд. евро по Плана за справедлив преход

Правителството на България е информирало Европейската комисия, че не е заинтересовано от прилагането на Плана за справедлив преход тази година. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра, цитирана от БНТ. По Плана страната ни би могла да се възползва от финансиране в размер на 1,3 милиарда евро, като по-голямата част от средствата са предназначени за проекти в трите въглищни региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник, които ще са след най-засегнатите от прехода към неутралност на климата.

Еврокомисарят представи проектите за тази година по Инструмента за техническа подкрепа на държавите – членки, който подкрепят реформи, свързани със зеления преход и осъществяването на плановете за възстановяване и устойчивост.

Тази година България получава помощ по 13 проекта чрез Инструмента за техническа помощ. Страната е поискала и помощ при подготовката на Плана за справедлив преход, но е информирала Брюксел, че не е заинтересована от започване на прилагането на плана.

Ферейра коментира, че България е сред страните от ЕС, в които интензивността на въглеродно замърсяване на единица продукт е изключително висока – три пъти над средната в Евросъюза. И отбеляза, че преходът така или и не ще се случва и затварянето на някои дейности е естествен процес. По думите ѝ повечето държави смятат, че е по-добре да се използват пари от ЕС в регионите, където трябва да се осъществи преход. С евросредствата могат да се осигурят курсове за преквалификация на работниците в отпадащите дейности и в тези райони на бизнеси, насочени към бъдещето.

“Следим ситуацията и очакваме развитие на проектите по плана от страна на българското правителство”, каза Ферейра.

В края на миналата година еврокомисарят предупреди, че е притеснена от захабяването на българските проекти от Фонда за справедлив преход.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст