ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бил Гейтс нарича GPT AI най-голямото постижение от 1980 г. насам

Един от основателите на технологичната корпорация Microsoft – Бил Гейтс, заяви, че моделът на изкуствен интелект GPT от стартъпа OpenAI е най-революционното постижение в областта на технологиите през последните 50 години. За това той говори за това в личния си блог.

“Цялото изживяване беше поразително. Знаех, че току-що видях най-важния напредък в технологиите след графичния потребителски интерфейс”, подчертава милиардерът.

Според Бил Гейтс опитът от общуването с AI чрез софтуерната среда на chatbot е бил сравним с това, когато за първи път е видял модерната графична десктоп среда (GUI) през 1980 година. Той обяснява, че до този момент хората са използвали компютрите си чрез командния ред и Windows с графичен дизайн е успял да промени този формат.

“Развитието на AI е толкова фундаментално, колкото създаването на микропроцесора, персоналния компютър, интернет и мобилния телефон. Това ще промени начина, по който хората работят, учат, пътуват, получават медицински грижи и общуват помежду си”, сигурен е Гейтс.

Според бизнесмена цели индустрии ще се преориентират около AI, а компаниите ще се различават по това колко добре го използват.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс похвали появата на чат бот с изкуствен интелект ChatGPT. В интервю за германския вестник Handelsblatt той подчертава, че подобна технология “ще промени нашия свят към по-добро”. “Досега изкуственият интелект можеше да чете и пише, но не можеше да разбере съдържанието. Нови програми като ChatGPT ще направят много офис задачи по-ефективни, като помагат със сметки или писма”, добавя той.

В интервю за Forbes той сравнява ChatGPT на OpenAI с изобретяването на интернет и компютъра. Според него чатботът може да действа като учител по математика и да помага с медицински съвети на хора, които не могат да отидат на лекар. “Това е най-горещата тема за 2023 г.”, сигурен е Бил Гейтс.

През януари Microsoft обяви многомилиардна инвестиция в OpenAI. Американската корпорация вече представи актуализирана търсачка Bing, създадена в сътрудничество с OpenAI, която има вградена собствена версия на чат бота ChatGPT.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст