ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гигантската швейцарска банкова сделка струва по 12 500 франка на всеки жител

Швейцарските маневри да запазят репутацията си на финансов център могат да струват по 12 500 шв. франка на всяка жена, мъж и дете в страната. За да окаже съдействие на спешната сделка по продажбата на “Креди Сюис груп” на съперника й от Цюрих “Ю Би Ес груп”, Берн обеща да подсигури 109 млрд. франка – тежък товар за държавата с население от 8.7 млн. души. Извън тази сума, Националната банка на Швейцария предоставя гаранции в размер на 100 млрд. франка, които не са обезпечени от правителството, съгласно сключената на 19 март сделка. Обещаното парично количество от общо 209 млрд. франка е еквивалентно на около една четвърт от швейцарския БВП и надхвърля сумарните разходи за отбрана на Европа за 2021-а.

Цената на най-голямата в историята на алпийската държава корпоративна спасителна акция може да надхвърли трикратно похарчените 60 млрд. франка за “Ю Би Ес” през 2008-а.

Режисираното от националните финансови и банкови регулатори спасение за добре платените банкери предизвика протести. Около 200 души се събраха пред централата на “Креди Сюис” в Цюрих на 20 март, които скандираха “изяжте богатите” и са хвърляли яйца по сградата в сърцето на финансовата столица на страната. “Писнало ни е от идеята, че ако си достатъчно голям получаваш всичко”, възмущава се Кристоф Рехщайнер – партньор в данъчната консултантска фирма MME. И допълва, че “законът е бил променен специално за целта през уикенда”.

Недоволството на Рехщайнер е породено от факта, че освен финансовите гаранции, швейцарският кабинет се е съгласил да внесе промяна и на правната уредба, заобикаляща одобрението на акционерите, а финансовите регулатори отписаха облигации на “Креид Сюис” за около 16 млрд. франка, за да увеличат базовия банков капитал. Рехщайнер не може да се примири с взетото решение, че “ако всичко върви добре, “Ю Би Ес” ще направи огромна печалба” след като е придобила “Креди Сюис” без никакви пари, а правителството обезпечава загубите”.

Въпреки чувството на неудовлетворение, финансовите експерти се съмняват, че финалната цена ще достигне определените от кабинета тавани, докато бездействието би излязло доста по-солено.

Директорът на Швейцарския институт за банки и финанси Мануел Аман “вижда ограничен риск” за гаранцията на Националната банка на Швейцария от 100 млрд. франка. И доста по-голяма опасност за обезпечението от 9 млрд. франка на извънредните загуби на “Креди Сюис”. Аман посочва, че гаранциите на централната банка биха могли да се покрият частично от ценни книжа и от привилегированото им положение при банкрут, което означава, че и при най-критичния сценарий те ще се удовлетворят без да се прибягва до държавни пари.

Задължения по правителственото обезпечение от 100 млрд. франка пък “ще възникнат, ако обединената структура фалира, което в момента е почти неосъществим залог.

По време на глобалната финансова криза “Ю Би Ес” получи 6 млрд. франка от държавата и отдели рискови активи за 54 млрд. франка във фонд, обезпечен от Националната банка на Швейцария. И въпреки че въведе нови регулаторни изисквания за “прекалено големите”, за да фалират банки след кризата от 2008-а, законодателната рамка не успя да предотврати стабилния поток от скандали и промени в мениджмънта, разрушили безвъзвратно доверието на инвеститорите в “Креди Сюис”.

Системно значимите банки на страната трябва да се структурират като холдингови компании, за да улеснят чистата им реорганизация и да защитят вътрешните банкови операции на дребно. На теория, всички други части биха могли да се ликвидират, за да не се бъдат заплаха за швейцарската финансова система. В случая с “Креди Сюис” обаче правителството реши да не прилага закона и вместо това да поиска сливане. Което може да събуди съмнение, че управляващите не вярват на собствените си правила и да се окаже много скъпо за имиджа на един от първокласните световни финансови центрове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст