ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Бобов дол ще сменят нафта и въглища с водородно-кислородна смес за Общината и 2 училища

В Бобов дол ще сменят горивото нафта и въглища с водородно-кислородна смес за сградата на Общината и две училища, каза за БНР кметът на миньорския град Елза Величкова. Това ще стане със съвместен с община Перник проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд”, финансиран по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Прдвижда се изграждане на специални инсталации към сега съществуващите отоплителни системи на трите сгради, които ще произвеждат водородно-килсородна смес. В резултат вредните емисии от работата на парокотелните инсталации ще намалее до 50%. Финансирането на проекта за двете общини е близо 1 млн. лева, като само за община Бобов дол е малко над 300 000 лева.

От десетилетия обществените сгради – Общината, читалищата, домът на културата, детските градини, училищата се отопляват на въглища  или на нафта. При това мини “Бобов дол” подаряват на училищата въглища в достатъчни количества за зимния сезон. Постепенно използването на конвенционално гориво за сградите и в миньорски град трябва да намялава, коментират от общинската управа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст