ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кюрдска партия няма да номинира кандидат за президент на изборите в Турция

Опозиционната Демократическа партия на народите (HDP), която се фокусира върху защитата на кюрдското малцинство в Турция, няма да представя свой кандидат на президентските избори, които ще се проведат в републиката в средата на май, съобщава Yeni Asır. Според портала съпредседателят на HDP Первин Булдан е съобщил това решение.

 “Няма да номинираме наш собствен кандидат”, е казал представител на прокюрдската опозиционна партия.

 Според Yeni Asır решението на HDP предполага, че шестпартийният опозиционен алианс е приел условията на политическата сила и сега ще подкрепи техния единствен кандидат в лицето на лидера на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу. В същото време именно той се нарича основният конкурент на настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

 По-рано медиите съобщиха, че мнозинството от турците са готови да подкрепят Ердоган и управляващата партия на изборите.

В навечерието на президентските и парламентарните избори в Турция държавният глава Реджеп Тайип Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието водят в социологическите проучвания, пише Daily Sabah. Според проучване на Genar, турският лидер получава над 52% от гласовете срещу основния си опонент от опозицията, кандидата на шестпартийния алианс Кемал Кълъчдароглу.

 Както беше отбелязано, 47.7% от анкетираните са готови да подкрепят опонента на Ердоган в случай на преминаване на втори тур на президентските избори. Що се отнася до парламентарните избори, партията на Кълъчдароглу, Републиканската народна партия, печели само 23,1% от гласовете.

 Около 40.7% от жителите на Турция са готови да гласуват в полза на партията на Ердоган, а 7,6% са готови да гласуват за нейния партньор в управляващата коалиция Партията на националистическото движение. От опозиционните сили Демократическата партия на народите, която се фокусира върху защитата на кюрдското малцинство, получава 10,8% подкрепа, а Добрата партия – 7 процента. Останалите партии получават под 5% от гласовете на анкетираните.

 Вчера Ердоган официално внесе документите си като кандидат за президент.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст