ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Русия с нови мерки срещу “неприятелските” валути

От 1 април търговските кредитори в Русия ще трябва да правят по-големи разноски за пасивите си в т. нар. “неприятелски” валути. “Банк России” повиши до 7.5% задължителните резерви за задграничните парични единици като щатски долари и евро и понижи до 5.5% нормативните изисквания за “приятелските” парични единици. Съотношението за пасивите в руски рубли е 4 процента.

Руските парични власти изобретяват нови мерки, с които да обезкуражат бизнеса и индивидите да използват валутите на противниците на Кремъл, наложили санкции заради войната в Украйна.

Усилията дават известен резултат. През 2022-а руснаците са орязали почти наполовина спестяванията си в чуждестранни валути до еквивалента на 3.88 трлн. рубли (50 млрд. щ. долара) заради заплахата от санкциите, става ясно от януарския отчет на “Банк России”. Делът на депозитите в юани се е увеличил от нула до 11% в рамките на годината, а спестяванията в американски долари са намалели с по-щадящите 8% – до 68 процента. Русия все още използва определените от официалните власти “токсични” валути за почти половината от износа си, въпреки че наложените от Запада наказания отрязаха достъпа на Руската централна банка до грубо половината от чуждестранните й резерви и оставиха собствеността й единствено в злато и китайски юани.

Целта на последната мярка на “Банк Росси” е “да стимулира промяна на структурата на пасивите в чуждестранна валута на кредитните институции в полза на паричните единици на приятелските държави” и като цяло да намали дела на задграничните средства в балансите им, посочват в официално изявление банкерите.

Валутите на “приятелските” страни, най-вече юанът”, вече регистрираха участие в осчетоводяването на търговски сделки и на други операции в отделни области на руската икономика. Но делът на юана все още е далеч под участието на доларите и на еврото в банковите баланси. Сред другите приятелски страни на Русия са Турция, Индия и Обединените арабски емирства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст