ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

22 март е Световен ден на водата

Световният ден на водата всяка година се отбелязва на 22 март за привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й.

Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

Водата е едно от малкото вещества, които се намират свободно в природата в три агрегатни състояния. Може да се среща под много и разнообразни форми – водна пара, облаци, ледници, айсберги, малки ручеи и други. Основно се разделя на сладка и солена. Хората и животните инстинктивно разпознават сладката вода от солената, която не е годна за употреба.

Пространството, в което е разположена водата, се нарича хидросфера. Обемът, който заема, е около 1 360 000 000 km³, като с най-голям дял – 1 320 000 000 km³ (97.2%) е вода в океаните. Тя се среща още в ледници и айсберги, прясна вода в езера, реки и язовири и водни пари в атмосферата.

Сладката вода и подпочвените води са основните водни ресурси на човечеството.

Кръговрат на водата

Количеството на водата на планетата Земя е едно и също, но не и концентрацията ѝ в различните части на атмосферата и хидросферата, между тях има постоянен преход на вода, който се описва като кръговрат на водата.

Целият цикъл се повтаря периодично и се описва със следните процеси:

-Изпарение от океаните, други водни басейни и растения във въздуха.

-Концентрация на водни пари и охлаждането им в облаците, последвано от изливането им върху земята под формата на дъждове.

-Оттичане от реките и другите водни басейни в океаните.

Запаси от сладка вода

Сладката вода е едва около 2.5% от цялата вода в хидросферата, но голяма част от нея е съсредоточена в ледниците.

Основната част от достъпната сладка вода е съсредоточена в езера, реки, язовири и подпочвени води. Голяма част от подпочвените води обаче не се използва.

Значение на водата за човека

В човешкото тяло има около 70-75% вода. Понякога количеството може леко да се различава, при това:

-Бебетата и децата имат по-голямо процентно съдържание на вода от възрастните.

-Жените имат по-малко процентно съдържание на вода от мъжете.

-Хората с наднормено тегло имат по-малко процентно съдържание на вода от хората с нормално тегло.

Всички жизнени процеси в човешкото тяло са свързани с вода. Тя осигурява обмяната на веществата и е среда, в която протичат всички биохимични процеси.

При високи температури чрез потните жлези се отделя повече вода през кожата, отколкото чрез бъбреците и червата.

Любопитни факти около влиянието на водата върху хората

-Газираните напитки, кафето, чаят, въпреки че съдържат вода в големи количества, също съдържат и кофеин. Той може да действа като лек диуретик, който да попречи на водата да достигне до необходимите места в тялото.

-До времето, в което човек се почувства жаден, тялото му е загубило 1% от водните си запаси.

-Теглото, което човек губи след усилена физическа дейност, е от загубена вода, а не мазнинин.

-Водата помага да се поддържа нормалното тегло на тялото. Тя спомага за регулиране на метаболизва и апетита. Затова при диети е добра идея да пиете вода от сигурен минерален извор, за да си подсигурите добри резултати.

-Пиенето на подходящи количества вода може да намали опасността от определени видове рак – рак на дебелото черво, рак на кръвта, както и рака на гърдата.

Водата води до по-добро здраве, защото отмива отпадни вещества, бактерии и вируси. Неслучайно при вирусни заболявания се препоръчва да се пие повече вода.

-Водата може да ви предпази или намали главоболието. (При главоболие изпийте една чаша топла вода – това ще разшири кръвоносните ви съдове и ще помогне на кръвта да достига до мозъка.)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст