“Музикаутор” предупреди над 80 театъра да си лицензират музиката

Сдружението, защитаващо правата на авторите на текстове на песни и композиторите, „Музикаутор“ изпрати писма до над 80 организатори на театрални постановки в цялата страна.

Сред тези над 80 адресати са държавни и общински театри, културни домове и собственици на ателиета, в които се реализират сценични постановки.

В разпратените писма те са предупредени за необходимостта от уреждане на авторските права за музиката в различните постановки, които се играят на техните сцени. Директорите на театри са задължени да уреждат авторските права на музиката по силата на Закона за авторското право и сродните му права. Според него, когато едно музикално произведение достига до аудиторията чрез театрален спектакъл, това е публично изпълнение. Това е причината използваното музикално съдържание да бъде лицензирано.

Иван Димитров, изпълнителният директор на „Музикаутор“, заявява, че България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите. Още по-далеч сме спрямо държавите от Централна и Източна Европа. Според Димитров това се дължи на слабия и дори отсъстващ държавен контрол и на ценностната ни система.

От „Музикаутор“ са убедени, че зачитането на авторското право сред творческите индустрии е гаранция, че всеки творчески продукт ще бъде уважен и възмезден.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст