ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Антимонополната комисия подготвя нова санкция срещу “Лукойл”

“В последните дни се наложи санкция, безпрецедентна за историята на Комисията за защита на конкуренцията, за близо 70 млн. лв. на “Лукойл”. Готви се ново предложение за нова санкция.” Това заяви пред bTV председателят на антимонополната комисия Юлия Ненкова. Санкцията е заради господстващо положение. “Моето участие за пръв път в медия е продиктувано от това, че в последни месеци се говореше как КЗК нищо не прави, не влиза по магазините и не санкционира. Това не е вярно“, изтъкна Ненкова. По думите ѝ комисията има обосновани предположения, че на пазара има картели.

“Образувахме три производства за картел. Картел може да се докаже много трудно. Това е споразумение и се съгласува между отделни субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други съгласно закона. Това е обмен на информация, която обаче не се извършва формално, а между веригите и отделните стопански субекти вербално. Тази информация те я крият. Вероятно картелиране има и в други сектори на икономиката“, обясни председателят на КЗК. Антимонополистът работи както по сигнали от Комисията за защита на потребителите, така и от Министерския съвет.

“Понеже повечето от политиците няма с какво да докажат собствените си качества, вечно някой е виновен – дали ще е КЗП, или КЗК, по-рано беше КЕВР. Толкова нескопосано беше уволнен председателят. КЗК не е нито Юлия Ненкова, нито някой друг. Това са седем комисари, излъчени от различни политически сили“, коментира шефът на комисията. По думите ѝ някои политици дори не знаели какъв е мандатът на КЗК. “В Европейския съюз мандатът на регулаторните органи, специално КЗК, са в срок до 9 години. 12 години е в Германия. А в САЩ мандатът на комисарите е безсрочен. Те са приравнени на магистрати и не се сменят. Правомощията на регулаторните органи трябва да се увеличат със законодателни промени. В повечето случаи някои от субектите казват: “Ако се обадим и ви напишем сигнал, ще бъдем уволнени”, каза още Ненкова.

В момента КЗК работи активно с Европейската комисия и с регулаторните органи в ЕС. Очаква се още една санкция за “Лукойл” – за господстващо положение по отношение на данъчните складове.

Комисията обяви, че за последните две години е иззела 79 млн. лева под формата на глоби за нелоялни търговски практики, най-често свързани с реклама.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст