Общините в Девин и Златоград с дарения за Пилон “Рожен”

Общините в Девин и Златоград са сред първите в страната, които направиха своите дарения за Пилон „Рожен“. Съветниците в Девин гласуваха 5 000 лв. за Паметника на обединението, а колегите им в Златоград – 10 000 лева.

Пилон „Рожен“ ще е най-високото знаме на пилон в Европейския съюз. Този нов Паметник на Обединението ще се издига на Роженските поляни. Ще бъде открит на 13 юли 2023 година, като церемонията ще бъде последвана от голям концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Тя е един от родолюбците, заедно с Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев и редица видни общественици, спортисти, учени, успешни представители на различни професии, които изразиха безрезервна съпричастност към инициативата и са нейни дарители.

Националната дарителска кампания за 111-метровия монумент на българското знаме „България заслужава!“ е под патронажа на президента Румен Радев, като проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина.

В основата на новия Паметник на Обединението ще бъдат гравирани послания към бъдещите поколения, избрани от 28-те административни области на страната. Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко послание ще е поставено на мястото на областта, от която идва. 

Благоевград – „Пирин, Рила, Родопите – пазят история, култура и традиции“

Бургас – „Морето не е измислица и щастието съществува“.

Става дума за стих на най-известния бургаски поет Христо Фотев, избран от над 140 предложения, дадени от над 60-те участници в конкурса за послание на област Бургас.

Варна – „Черно море – когато го видите, ще разберете любовта към живота!“

Велико Търново – „Царе и слава, дух, култура и незабрава!“

Видин – „Оттук започва България – посети и остани!“

Враца – „Горди като Балкана, волни като Дунава!“

Габрово – „Традиции, знания, щедрост, усмивки, мечти!“

Добрич – „Там, където думите ухаят на топъл хляб“

Кърджали – „Източните Родопите – път към душата на човека!“

Кюстендил – „Земя на герои – любима и свята…“

Ловеч – „Ако спечеля, печеля за цял народ…“

Монтана – „Чуден северняшки край! Живей, гради и завещай!“

Пазарджик – „Пътят на свободата – април 1876“

Перник – „Сурва“

Плевен – „Българи, да пазим най-големия си капитал – хората!“

Пловдив – „Бъдете задружни, бъдете свободни, бъдете България!“

Разград – „Лудогорие, препускай и лети като Аспарухов кон!“

Русе – „Русе – дух на свобода край европейската река“

Силистра – „Крайдунавска Добруджа – житен клас с дунавски полъх“

Сливен – „Дедите – гордост и достойнство, ние – кураж и смелост!“

Смолян – „Рожен е история, да продължим да я пишем!“

София – „Вяра, надежда и любов“

Софийска област – „Туптящото сърце на България – ритъма на бъдещето!“

Стара Загора – „Древност и дух несломим, с дъх на липи и рози“

Търговище – „Бях, съм и ще бъда във вечността!“

Хасково – „Рожен – потънал в безвремие, в история славна и музика дивна!“

Шумен – „Оттука започва България“

Ямбол – „Ида от древността, отивам в бъдещето

Плочата във формата на карта на България с посланията на областите ще бъде изработена в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и така ще наредят училището си сред дарители в националната кампания „България заслужава!”, която е вдъхновена от цитат на Вазов: „България заслужава да се потрудим за нея!“

Двигатели на инициативата са фондация „Наследство в бъдещето“, чиято мисия е да укрепи връзката между поколенията, за да пребъде духовното наследство на България. По тяхна идея е проектът „Най-голямото знаме в България“. Тогава те покриват Родопа планина с най-голямото българско знаме с рекордните размери 21 х 320 метра, площ 7000 кв. метра и тегло от близо 1 тон. Изработването му отнема повече от два месеца, конците, използвани за направата му, тежат повече от 25 кг и са дълги над 35 километра.

Какво ще представлява 111-метровият „Пилон „Рожен”?

Българският пилон ще бъде най-високото знаме на пилон в Европейския съюз. Флагът ще е поставен на най-висока надморска височина в света – 1430 метра и ще е 14-и по височина в света.

Изборът на три единици не е избран случайно- той символизира пробуждането на духа и новото начало, от което имаме нужда, въплътено в цифрата едно. Планирано е пилонът да се изработва два месеца, да се монтира на терен в продължение на пет дни, като крайният срок за монтажа ще е 1 юни 2023 година.

Както вече стана ясно височината на пилона е 111 метра, диаметърът на основата е 3 метра, а диаметърът на върха – 0.75 метра. Флагът е с размери 40х 25 метра или 1000 квадратни метра. Цялата конструкция ще тежи 55 тона и ще представлява 13 секции с дължина от 8 до 12 метра. За транспортирането й ще са необходими 3 извънгабаритни композиции и 8 стандартни тира. За монтажа ще бъде използван височинен кран – 500 тона със 70 метра стрела. Пилонът трябва да е устойчив на вятър със скорост до 180 км в час.

Изработката на пилона ще струва 395 000 долара, на знамето – 5000 долара, за транспорта ще трябва да се платят 39 000 долара, за фундамента – 50 000 долара. Общата цена на проекта е 489 000 долара.   

Националната дарителска кампания за изграждане на Пилон „Рожен“ продължава и намира все повече последователи.

Пълна информация за инициативата може да се намери на www.pilon.rozhen.bg,  като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват ежеседмично.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст