ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фермерите заявяват помощ за унищожени животни и пчелни семейства

До края на март животновъдите и пчеларите могат да подават заявления за обезщетения по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия“. Утвърденият от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ бюджет за целевата подкрепа е в размер на 80 000 лева.

Документи за подпомагане се приемат в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие. Средствата ще бъдат изплатени до 21 април.

Финансовата подкрепа по помощта се състои от директни помощи за земеделските стопани, претърпели материални щети, настъпили в резултат от земетресения, лавини, свлачища и наводнения, смерчове, урагани, горски пожари, възникнали по естествен път.

Право на подпомагане имат земеделски стопани, при които са установени загинали животни и пчелни семейства, включени в регистър на Министество на земеделието, създаден въз основа на констативните протоколи на областните дирекции „Земеделие“. Издадените констативни протоколи са за настъпило природно бедствие-наводнение в област Пловдив, община Карлово и бурен ураганен вятър в област Бургас вследствие на което са загинали селскостопански животни и пчелни семейства през 2022 година.

За компенсации по схемата могат да кандидатстват физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани съгласно Наредба № 3 от 1999 година. Стопаните не трябва да имат изискуеми задължения към Държавен фонд „Земеделие” и към държавния бюджет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст