ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БАБХ потвърди за вноса на 2,6 млн. яйца от Украйна и Латвия, имат код за произход

От Агенцията по храните потвърдиха информацията на Съюза на птицевъдите в България за внесени у нас яйца от Украйна.

През периода 09 – 19 март са внесени яйца, клас А, от Украйна и Латвия – общо 2 608 200 броя. Всички пратки са придружени от необходимите документи и сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС, уточняват от БАБХ.

Яйцата имат на черупката си съответния код, доказващ произхода им, както и протоколи за извършен лабораторен анализ.

Въпреки това от Агенцията по храните са взели проби за лабораторно изпитване. Окончателните резултати ще бъдат готови утре.

По-рано днес от Съюза на птицевъдите предупредиха, че 2,5 милиона яйца от Украйна може да се появят на пазара като български.

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара. Това съобщи пред БНР председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов, който изрази опасения от премаркирането на яйцата като български.

“Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа ден-два след тяхното физическо пристигане в България. Това означава, че ние трябва да виждаме в търговската мрежа около 20% от яйцата да бъдат украински. Такова нещо не виждаме, което е повод да сезираме днес Агенцията за безопасност на храните да направи проверка дали маркирането на тези яйца е коректно направено. Дали техният произход впоследствие не се манипулира”, каза той.

Освен от БАБХ, от Съюза на птицевъдите официално ще искат информация и от Агенция “Митници” за вноса на яйцата.

“Аз твърдя, че българските потребители няма да купят толкова украински яйца”, посочи Ивайло Гълъбов и допълни, че премаркирането е “стара практика на контрабандистите”.

“Няма фирма, няма сдружение, няма никой, който може да осъществи продажбата на украински яйца в такова количество на пазара в България. Дори да вземат всички търговски вериги от тях, няма потребител, който да купи толкова украински яйца. Това значи, че може да очакваме за Великден да станат 10 милиона”, коментира Гълъбов.

Над 120 са фирмите у нас в сферата на производството на яйца. Дневно те произвеждат около 4 милиона яйца, като 1 милион се изнася, поясни Гълъбов. Той подчерта, че българското птицевъдство е в достатъчно добра кондиция, за да задоволи вътрешното потребление с яйца и птиче месо.

Цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се задържа, каза още председателят на Съюза на птицевъдите.

Според Евростат за миналата седмица цената на едно яйце от производител у нас излиза около 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разходи.

Тази цена е най-ниската в ЕС, заяви Ивайло Гълъбов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст