ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МС предоставя дерогация за руски доставки за АЕЦ “Козлодуй”

Министерският съвет разреши на днешното си заседание да бъде предоставена дерогация, следвайки Регламент на Съвета на ЕС, отнасящ се до ограничителни мерки с оглед на действията на Русия в Украйна.

Благодарение на дерогацията българската ядрена централа АЕЦ „Козлодуй“ ще може да внася стоки и технологии с двойна употреба при изпълнението на договор, изрично упоменат в приложение към решение на Министерския съвет от днес, 22 март.

С дерогацията се разрешава вносът на продукти от желязо и стомана от Русия при изпълнение на договори, изброени също в приложение към днешното решение. Ще бъде възможен и вносът на други стоки от Русия и свързаната с тях техническа помощ, необходими за изпълнението на договори, съгласно споменатите приложения.

Дерогацията ще важи до изтичането на въпросните договори.

,,АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е собственик на единствената атомна централа в Република България – АЕЦ „Козлодуй“, която е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Безпроблемната и стабилна експлоатация на централата е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

Основният приоритет при експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй“ е поддържането на най-високо ниво на техническа и ядрена безопасност, радиационна защита, безопасни и здравословни условия на труд, както и опазването на околната среда.

Гарант за безаварийното електропроизводство и ядрената безопасност са регулярните доставки и консултантски услуги и техническа помощ от проектанти, конструктори и производители на монтираното в централата оборудване. Тъй като тя е изградена по съветски проект, в голямата си част системите и оборудването й са с руски произход. Това е причината да е наложително голяма част от договорите за доставки на стоки и предоставянето на услуги, свързани с надеждната и безопасна експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ „Козлодуй“, да бъдат сключени с руски изпълнители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст