ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Около 20 сигнала за плагиатство разглежда Комисията по академична етика

Около 20 сигнала за плагиатство разглежда Комисията по академична етика, каза зам.-министърът на образованието Албена Чавдарова. На среща с представителите на университети от Министерството обсъдиха прилагането на съществуващата система, която автоматично проверява текстовете на публикациите за съвпадения.

„Искаме още веднъж да обърнем внимание на висшите училища. Идеята е, както студентите да бъдат включени в тази система – да проверяват през нея своите разработки, курсови работи и всичко, което те изработват самостоятелно и дисертациите основно минават през системата във всички висши училища. И постепенно вече трябва да се запълва тази банка с научни публикации, така че системата да може да ползва по-голям обем от публикации“, обясни Чавдарова.

Софтуерът срещу плагиатство е предоставен от МОН безплатно на българските университети и научни организации, разполага с база данни от над 35 млн. научни източници. При анализ на дадена писмена работа той я сравнява с всички тези документи и генерира доклад за открити сходства или заемки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст