ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Пулев се похвали с рекорден стокообмен с Турция

За изминалата година вносът от Турция расте с над 50%, а българският износ бележи ръст от над 30%. Турция е един от приоритетните външнотърговски партньори на България. За 2022 г. стокообменът е рекорден – над 7.3 млрд. евро. Това обяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който откри българо-турския бизнес форум в Бургас, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия към Министерство на иновациите и растежа. В събитието участваха посланикът на Турция Айлин Секизкьок, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Мария Нейкова и представители на над 320 компании от двете страни.

Министърът на иновациите изтъкна, че отношенията с Турция отбелязват своеобразен връх, което се дължи на силната политическа воля. И напомни, че преди няколко месеца на среща на най-високо ниво между президентите на двете държави – Румен Радев и Реджеп Ердоган, е договорено историческо споразумение. “Фокусът беше енергетика, но това ни даде един тласък и импулс, който да използваме и за развитието на икономическите отношения”, каза той. И добави, че организирането на инвестиционен форум в Истанбул през януари, на който присъстваха трима български министри, седем кметове и над 200 делегата, е друго важно доказателство за силната политическа воля за задълбочаване на взаимоотношенията.

В речта си министърът изрази солидарност и дълбоки съболезнования към жертвите на опустошителното земетресение в южната ни съседка и припомни, че България е била първата държава, която е успяла да мобилизира всички ресурси, за да помогне на един приятелски народ. “Още в първите часове от трагедията бяха изпратени специалисти на терен, както и хуманитарна помощ. Турция е приятелска държава и заедно можем да постигнем много”, подчерта той.

Министърът отчете, че преките турски инвестиции в България са над 1 млрд. евро, а преките и индиректни достигат – 2,5 млрд. евро. По думите му над 2200 компании с турски капитали оперират в страната ни, като в някои български региони те са най-големите работодатели. “Имаме цел стокообменът с Турция да се увеличи с още 30%”, изтъкна министърът. Той акцентира на първо място върху активната работа от страна на ведомството по структурните фондове и Плана за възстановяване и устойчивост за осигуряване на средства на малките и средни компании. Над 2500 фирми са подкрепени по първите две отворени мерки от плана, а в момента компаниите могат да кандидатстват по процедурата за ВЕИ за собствено потребление.

Още около 10 процедури по ПВУ и структурните фондове ще бъдат отворени по линия на министерството до края на годината, като една от тях ще бъде и за индустриалните зони.

“Успяхме да активираме всички структури към МИР като Фонд на фондовете, който получи мандат да управлява над 1,2 млрд. лв. за нови инструменти по новата програма “Конкурентоспособност”, чрез които ще бъдат подкрепени предприемачи и Българската банка за развитие, които ще създадат специализирани инструменти за мостово финансиране в различни сектори като земеделие и за индустриални зони.

Отварят се нови възможности за обмен на квалифициран персонал. Това е една от основните теми с турските инвеститори. Министерството на иновациите е създало възможност за съдействие за бърза обработка и издаване на т. нар. синя карта, която позволява на минимум 10 човека висококвалифицирани специалисти от държави извън Европейския съюз за срок до 5 години да работят в България.

Министърът информира, че ведомството издава и “стартъп виза”, която е насочена към иновативни проекти и дава един облекчен режим на регистриране на инвеститори извън Европейския съюз, които искат да развиват иновативен или високотехнологичен бизнес у нас.

Пулев спомена и подписването на ключови споразумения за партньорство, които са допринесли за активизиране на двустранните икономически отношения. “БАИ подписа Меморандуми за партньорство с две индустриални зони в Истанбул за задълбочаване на икономическите връзки между страните”, припомни той.

По време на бизнес форума министър Пулев и посланикът на Турция Айлин Секизкьок участваха в подписването на Меморандум за разбирателство между Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия и Организацията за развитие на малките и средните предприятия в Турция, който ще насърчи взаимоотношенията на МСП от двете страни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст