ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сумите на депозитите неуморно вървят нагоре

В края на февруари депозитите на неправителствения сектор* са 117.76 млрд. лв. или 66.6 процента от БВП на страната, посочват от БНБ. Годишното им увеличение е с 14.3 на сто, като спестовността се засилва – през януари ръстът е бил с 14.2 процента.  

Домакинства и Нетърговски организации, обслужващи домакинстват /НТООД/ пазят най-много парични средства в депозити. Сумата достигна 72.98 млрд. лв. (41.3% от БВП) в края на февруари, като тя се увеличава с 8.9 на сто спрямо същия месец на миналата година. Внасянето на пари в банките се засилва – през януари ръстът на спестяване на пари във влогове е бил 8.2 процента над сумите от преди година по-рано.

Депозитите, които имат нефинансовите предприятия, възлизат на 40.96 млрд. лв. (23.2% от БВП) в края на февруари. В сравнение със същия месец на миналата година те се увеличават със засилващ се темп /+27%/. През януари фирмите са внесли с 26.6 на сто повече пари в банки на годишна база.
Депозитите на финансовите предприятия нарастват с 1.1% на годишна база през  февруари. В края на втория месец сумите в тези влогове достигат 3.82 млрд. лв. (2.2% от БВП).

Темпът на спестяване при финансовите предприятия намалява осезаемо. През януари е имало повишение с 16.3 на сто спрямо същия месец на миналата година.

* Неправителственият сектор обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст