ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

40 са офертите за проектиране на укрепването на срутища и свлачища

Отворени са офертите на участниците в обществената поръчка за трайно укрепване на 30 участъка от републиканската пътна мрежа, засегнати от срутища, свлачища и други геодинамични процеси, отчетоха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Отсечките са в 12 области – Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, София и Враца.

С готовите проекти Агенция „Пътна инфраструктура“ ще кандидатства за финансиране по Програма „Околна среда“ 2021-2027 година. В участъците са компрометирани подпорни стени, предпазни мрежи и са нарушени насипи на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е засегнато пътното платно и са нарушени ограничителните системи.

Обществената поръчка е в четири обособени позиции, а общата й прогнозна стойност е 1 092 950 лв. без ДДС, уточняват от пътната агенция.

В първата обособена позиция е проектирането на укрепителните дейности на девет участъка, като сред тях е и път III-8641 Пампорово – (Смолян – Стойките). Третокласният път Пампорово – Стойките е най-кратката връзка от областния център Смолян до курорта „Пампорово“. Отворени са девет оферти. 

Втората обособена позиция е за проектирането на укрепването на девет участъка от третокласния път III-662 Твърдица – Елена на територията на областите Сливен и Велико Търново. Пътят преминава през Твърдишки проход и е основна връзка на общините Елена и Твърдица. По нея са отворени 11 оферти. 

Третата обособена позиция е за проектиране на трайно укрепване на пътното платно на осем участъка в областите Перник, Кюстендил и Благоевград. По трасето Кюстендил – Дупница преминава интензивен трафик от и към ГКПП „Гюешево“. По пътя Юндола – Якоруда – Разлог се осъществява най-кратката връзка от АМ „Тракия“ до курортните комплекси в Банско. Участъците, които се нуждаят от укрепване, са в района на Якоруда, където преминава и теснолинейката на БДЖ, което затруднява почистването на републиканския път при свличането на скални маси. Десет са отворените оферти. 

В четвъртата обособена позиция е изготвянето на технически проект за трайното укрепване на четири участъка в областите София и Враца. Отсечките са на път III-181 /СОП/ – Бистрица – Железница – Алино и път II-16 Зверино – Елисейна през Искърското дефиле. По пътя Зверино – Елисейна преминава интензивен трафик и отсечката се използва за обходен маршрут при спиране на движението по път I-1 Мездра – Ботевград. Участъкът, който се нуждае от укрепване, е в района на Елисейна. Десет са отворените оферти.

Проектирането е предвидено да се осъществи в три междинни етапа, посочват от Агенция „Пътна инфраструктура“. Бъдещите изпълнители е необходимо да извършат пълни и детайлни инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания за подготовката на техническия проект. Изработването на техническия проект е първата и задължителна стъпка преди предприемането на качествени строителни работи. Въз основа на готовия проект ще се определят конкретните строително-монтажни дейности и ще може да се възложи необходимото възстановяване на участъците.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст