БТПП ще удостои Търговската палата на Украйна с плакет 

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) взе участие в хибридно събитие, организирано от Украинската търговско-промишлена палата и от UNDP в страната, в която се водят военни действия. То бе на тема „Възстановяването на Украйна – ролята на бизнес организациите“. 

На събитието присъстваха над 150 участници – представители на бизнес организации на национално, регионално и международно ниво, търговски палати от цяла Европа, големи украински и международни компании, медии и публични организации. 

Конференцията бе открита от Генадий Чижиков, председател на Украинската търговско-промишлена палата, който изрази благодарността си към партньорите от бизнес организации от близки и далечни страни за подкрепата, която предоставят на украинския бизнес и на Украинската търговско-промишлена палата. 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов отправи приветствие към участниците с видео обръщение и потвърди готовността на Палатата да продължи линията на успешно двустранно сътрудничество с Украинската търговско-промишлена палата. 

Симеонов бе категоричен, че въпреки сложната геополитическа обстановка в Украйна БТПП и УТПП продължават да подкрепят бизнеса с организиране на множество инициативи – онлайн срещи, дискусии, форуми, обмен на информация за търсене и предлагане на стоки, услуги, партньори. 

Симеонов обяви и удостояването на Украинската търговско-промишлена палата с плакет на БТПП по повод отбелязването на 50-тата годишнина от основаването на организацията в Украйна. 

Джон Дентън, главен изпълнителен директор на Международната търговска камара, взе участие в събитието на място, в Киев и  отбеляза, че наблюдава много добра адаптивност на украинския бизнес в кризата. Той подчерта, че е показал устойчивост в изключително несигурна среда. Дентън потвърди, въз основа на срещи, които е провел в Украйна преди конференцията, че местният бизнес е отворен за сътрудничество. 

Според него изграждането на капацитет в украинските компании трябва да остане приоритет, особено за разрастване на експортния потенциал на малките и средните предприятия (МСП) в страната. Той допълни, че е необходимо да се положат още усилия за възстановяване на веригите за доставки от и до Украйна, по-специално в селскостопанския сектор. 

В рамките на конференцията бе обсъдена и ролята на бизнес общността, включително на малките и средните предприятия, в работата по плана за реконструкция и модернизация на Украйна. Дискусията бе разширена и с темата за участието на украински и чуждестранни компании в проекти за възстановяване. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст