Въпросите около изборния процес не стихват

До парламентарните избори на 2 април остават броени дни, а продължават да възникват казуси. Един от тях идва от Велико Търново, предадоха от БНР.

От Районната избирателна комисия там сигнализират, че все още няма указания от Централната избирателна комисия какво ще се случи с избирателните секции, в които устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане на сработи при преброяването на бюлетините. Все още не е подадена и информацията за населените места в региона, където няма интернет връзка.

Днес в областната управа във Велико Търново ще пристигнат бюлетините и изборните книжа. Няма обаче информация от ЦИК какъв е тиражът на отпечатаните бюлетини и дали е удовлетворено искането на Районната избирателна комисия за близо 227 хиляди бюлетини за изборите за 49-ото Народно събрание.  

Видеонаблюдение и видеозаснемане при преброяването на бюлетините ще се извършва в 399 секционни избирателни комисии в област Велико Търново. Това няма да важи за назначените досега в региона пет подвижни избирателни комисии. Има населени места в областта, където няма интернет връзка, но на този етап информация за тях не е подадена. 

Възниква казус как ще действат секционните комисии, в които на 2 април вечерта устройствата за заснемане и наблюдение при броенето на бюлетините не тръгнат и ще могат ли тези комисии да предадат изборните си книжа в районната комисия. “От Информационно обслужване имат ангажимент да подменят устройство, което не сработи, но само при пробите, които комисиите ще направят в деня за размисъл, но не и в самия изборен ден”, коментира Десислава Йонкова, председател на РИК Велико Търново.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст