Дигитална карта “ще показва” българските традиционни продукти

Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни продукти, обичаи и забележителности. Според заместник-министърът на земеделието Георги Събев Местните инициативни групи (МИГ) в отделните региони имат ключова роля в съхранението и съживяването на традиции, обичаи и продукти. Те от своя страна са с потенциал да станат мотор за местното развитие.

Обичаи като нестинарството в Странджа например привличат много посетители в един от най-слабо заселените региони на страната. „България е изключително богата на традиции и разнообразие и трябва да съумеем да свързваме забележителностите и преживяванията в селските райони, за да има допълнителен поминък в тези региони“ посочва заместник-министър Събев.

Дискусията, посветена на ролята на МИГ в запазването на традициите в селските райони, се проведе в рамките на четвъртото изложение за местни продукти на българските Местни инициативни групи в Монтана. „През следващия програмен период 2023-2027 г. подходът ЛИДЕР ще обхване близо 220 общини от общо 265 на територията на цялата страна“. Изложението се организира от Министерството на земеделието и има за цел да популяризира и да предостави възможност на малките фирми – производители и търговци на храни, напитки и занаятчийски стоки от селските райони да представят своята продукция пред широката общественост.

Георги Събев поясни, че през периода на прилагане на Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони, подходът ЛИДЕР ще има много по-широко присъствие и покритие, отколкото сега. Според него ще има 107 МИГ като до този момент те са били 64. Подхода дава видимост на местното производство и допринася за развитието на местния бизнес. „Редица малки и средни производители по-рядко успяват да се класират, когато се отварят приеми по мерките от Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Точно затова този подход е в пряка помощ на местните общности“, подчертава заместник-министърът.

Това изложение е първото в цяла Западна България и четвърто по ред в страната. „От миналата годна досега сме организирали такива събития още в Бургас, Ямбол и Русе, които също се  радваха на голям интерес“, отбеляза Събев.

В последните години селските райони са се превърнали в туристическа дестинация и за чуждестранни посетители. „Те са привлекателно място за почивка, където хората могат да се запознаят с характерните обичаи и традиции както в бита, така и в производството на земеделски продукти и кулинарни специалитети“, коментира Събев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст