Правителството се цели към членство в Европейската космическа агенция

“България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА) и се стреми към асоциирано членство в нея. За Министерство на иновациите и растежа космическият сектор е изключително важен, защото е двигател на нови технологии, иновации и технологични пробиви.” Това заяви служебният заместник-министър на иновациите и растежа Стефан Савов при откриването на международния семинар “Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната“, който се провежда под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.

Основният фокус на семинара е насърчаване на иновациите в космическите дейности и стимулиране на технологичния суверенитет в секторите на сигурността и отбраната, с оглед осигуряване на по-добър обмен между гражданските и отбранителните изследователски и иновационни общности.

Савов изтъкна, че министърът на иновациите Александър Пулев лично е участвал в заседанието на Съвета на министрите в Европейската космическа агенция в Париж в края на 2022 г., където е подчертал над 50-годишният опит на България в космическите технологии и капацитета за развитието им.

Заместник-министърът посочи, че страната ни има традиции в областта на космическите изследвания и технологии, но последните години е изгубила инерцията и трябва да навакса изоставането. “Споразумението за европейска кооперираща държава между правителството на България и ЕКА, което беше подписано миналата година, е един инструмент за развитие на космическия сектор“, изтъкна той. От думите му стана ясно, че се полагат системни усилия страната ни да укрепи участието си в европейските космически програми. “Фокусираме се максимално да популяризираме тези програми, върху включването в тях и на малките и средни предприятия, на стартъпите и предприемачите“, каза той.

В тази връзка Савов обяви, че на 3 и 4 април МИР и Европейската космическа агенция организират информационни дни за Деветата тръжна процедура на ЕКА в България, като до момента вече са регистрирани над 80 участници. “Целта е да бъдат представени възможностите за участие на български фирми и научни организации в агенцията“, обясни той и добави, че тръжната процедура ще бъде отворена за подаване на проекти от 24 април до 16 май т.г.

По време на откриването на Семинара директорът на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) към БАН Камен Илиев отбеляза, че космосът отново трябва да бъде сред приоритетите на българската държава. А министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, отбеляза, че Центърът за аерокосмически наблюдения към МВР може да бъде мост към приемането ни в Европейската космическа агенция.

По думите на Демерджиев проектът за развитието на Центърът за аерокосмически наблюдения към МВР е претърпял метаморфоза и е решено, че той може да служи като основа, върху която да се развиват и цивилни проекти както в сферата на иновациите, така и в науката. “Идеята е от информацията, която постъпва в центъра, след като се обработи и отдели тази, касаеща сектор “Сигурност”, останалите данни да бъдат предоставени на цивилни потребители”, поясни той, цитиран от БТА и допълни, че тази информация ще бъде обработвана от Министерството на електронното управление, учени от Българската академия на науките и от всеки, който може да допринесе в сферата на обработката ѝ. “Отпуснато ни е финансиране от 56 млн. евро и се надявам да успеем така да конструираме този център и да разпределим неговите функции, че да получаваме максимално качествена информация чрез съвременни средства за нейната обработка, за да е полезна в много сфери”, съобщи вътрешният министър.

Организатори на събитието са ЦИНСО към БАН, с подкрепата на Министерството на отбраната и в сътрудничество с асоциацията Eurisy.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст