Радев: България не подкрепя предоставянето на снаряди за Украйна

“България е част от общата политическа рамка за подкрепа за Украйна заедно с всички държави – членки на Европейския съюз, но всеки, който иска индивидуално и реално да участва в доставката на 1 милион снаряда като обща поръчка за Украйна, отива в Европейската агенция по отбрана и там сключва споразумение. България не е сред тези 17 държави, а е заедно с други девет държави.” Това заяви пред репортери президентът Румен Радев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Темата за 1 милион снаряда за Украйна е заложена на две места – във вчерашните заключения на Съвета, но най-важната част, където тази тема наистина получава практическа реализация, е в Европейската агенция по отбраната. Нека има ясна разлика – България е част и подкрепя Европейския механизъм за подкрепа на мира. Благодарение на него ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да имаме по-голям капацитет”, каза още Радев. По думите му във вчерашните заключения изрично е записано, че доставката на снаряди за Украйна трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка една държава членка. “Преди този съвет имаше съвет на външните министри, България не е част от тази инициатива с още девет държави, така че няма как да има общо заключение. Затова която държава желае да се включи индивидуално, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана”, поясни той.

Държавният глава коментира и темата с износа на селскостопанска продукция от Украйна. “Напълно разбираме необходимостта да предоставяме транспортни коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, но това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите селскостопански производители”, счита той.

Радев напомни, че има съгласувана целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 млн. евро. Помощта е за най-засегнатите страни в близост до Украйна, но според него това съвсем не е достатъчно. Затова страната ни заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша настоява за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски потребители и това ще бъде обект на сериозно разглеждане в Еврокомисията.

На Съвета президентът е поставил въпроса за нагнетения през миналото лято скъп газ в газохранилището в Чирен. “Това е проблем, който имат и други държави – газ, който в момента е три пъти по-скъп от сегашните цени. Неговото вадене значи да вдигнем значително цената на газа, който продаваме в момента, така че да окаже помощ на държавите, засегнати най-много в тази област”, обясни Радев.

България е получила пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници на ЕС. Уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на границата ни приключват с бързи темпове, която е изрично оказана като приоритет и от председателя на ЕК и от всички държави членки, стана ясно още от изявлението на Радев. “Очаквам от април да започне изпълнението на тази помощ”, добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст