С изложба честват Златан Дудов – класик на германското кино

На 27 март 2023 г. от 16:30 часа в Изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 ще бъде открита изложбата „Един българин – класик на германското кино“. Тя е посветена на 120 години от рождението на Златан Дудов (1903-1963) – български режисьор, драматург и сценарист, живял и творил в Германия, Франция и Швейцария. 


Изложбата е реализирана от учени от сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата на Българската академия на науките (БАН) и специалисти на Държавна агенция „Архиви“. Събитието е реализирано с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ – направление „София – творчески град на киното“ (под егидата на ЮНЕСКО) и в партньорство с Международен София Филм фест. 

Златан Дудов е роден на 30 януари 1903 г. в Цариброд. Кариерата му започва като асистент-режисьор в Брехтовия „Епичен тетьр”. Първият филм на Златан Дудов е 20-минутна късометражка, заснета в работническото предградие на „Сименс” с малък бюджет. Филмът носи заглавието на замисления цикъл „Как живеят берлинските работници”. Веднага след появяването си бива забранен. Тогава Дудов е принуден да се върне към театъра.  

По- късно режисьорът прочита в един от местните вестници за младо безработно момче, което преди да скочи от четвъртия етаж, оставя часовника си на перваза. Историята му силно го заинтригува и той решава да създаде филм по нея. Филмът носи името „Куле вампе“, а в България е известен също и като „На кого принадлежи светът”. Премиерата на филма се състои на 30 април 1932 г. в Берлин. Скоро „Куле вампе“ е прожектиран в редица градове – Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва. 

След края на Втората световна война Златан Дудов създава продължение на филма „Куле вампе“ – „Хляба наш насъщни“. Филмът има впечатляващ успех, като за работата си по него през 1950 г. Златан Дудов получава най-високата възможна немска награда в изкуството – „Националната награда на Германската демократична република“. Дудов получава наградата още два пъти – през 1955 и 1957 година. През същото десетилетие режисьорът получава и отличие за режисура на фестивала в Карлови Вари за филма си „Женски съдби“. 

Златан Дудов умира в катастрофа в Берлин на 12 юни 1963 година. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст