ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Азербайджан транзитира казахстански петрол за Турция

Държавната петролна компания на Азербайджан – SOCAR, започна транзита на казахстански петрол по тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. Това пише РИА “Новости” с позоваване на пресслужбата на компанията.

„Транспортирането на казахстански петрол през Баку-Тбилиси-Джейхан се извършва в рамките на споразумение между SOCAR и Kazmunaigas, което предвижда транзит на 1.5 милиона тона петрол годишно. До края на 2023 г. се планира да се извършват 12-14 танкерни рейса на месец през Каспийско море“, коментират от компанията.

Според SOCAR, първата партида петрол от Казахстан от находището Тенгиз е пристигнала в Азербайджан на 23 март. Следващата партида казахстански петрол се планира да бъде получена на 27 март.

От Азербайджанската каспийска параходна компания (ASCO) уточняват, че маршрутът през Каспийско море е нов за казахстанския петрол, чийто основен маршрут сега минава през Русия. INPEX North Caspian Sea е спедитор на петрола.

По-рано британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че Лондон възнамерява да продължи да помага на Казахстан в намирането на алтернативни маршрути за износ на своите енергоносители.

В края на февруари беше съобщено, че националният оператор на Казахстан по главния петролопровод “Казтрансойл” започна да приема казахстански петрол за по-нататъшния му износ за Германия. Ръководителят на министерството на енергетиката на Казахстан Булат Акчулаков също обяви, че Астана очаква да увеличи потока на суров петрол през Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) от повече от 50 милиона тона на 60 милиона тона през 2023 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст