ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК прие предложение за ново „право на ремонт“ на стоки 

Днес (24 март) Европейската комисия прие ново предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. С тях ще се постигнат икономии за потребителите и ще се подкрепят целите на Европейския зелен пакт, като наред с другото се намалят отпадъците. 

От Комисията обясниха, че през последните десетилетия замяната често се е ползвала с приоритет пред ремонта при повреда на продуктите, а потребителите са нямали достатъчно стимули да ремонтират стоките след изтичането на законоустановената гаранция.  

Те допълниха, че с предложението ремонтите ще станат по-лесни и по-икономически изгодни за потребителите в сравнение със замяната на стоки. Освен това по-голямото търсене ще активизира ремонтния сектор, като същевременно ще стимулира производителите и продавачите да разработват по-устойчиви бизнес модели. 

С предложението ще се гарантира, че повече продукти се ремонтират в рамките на законоустановената гаранция. И ще бъде сигурно, че потребителите разполагат с по-лесни и по-евтини възможности за ремонт на продукти, които са технически ремонтируеми (като прахосмукачките, а съвсем скоро и таблетите и смартфоните), когато законоустановената гаранция е изтекла или когато стоката вече не функционира в резултат на амортизация. 

Нови мерки за насърчаване и улесняване на ремонтирането и повторната употреба включват: 

  • Ново „право на ремонт“ за потребителите както в рамките на законоустановената гаранция, така и извън нея. 
  • В рамките на законоустановената гаранция от продавачите ще се изисква да предлагат ремонт, освен когато той е по-скъп от замяната. 
  • Извън законоустановената гаранция потребителите ще разполагат с нов набор от права и инструменти, за да се превърне „ремонтът“ в лесна и достъпна възможност: 
  • Право на потребителите да изискват ремонт от производителите за продуктите, които са технически ремонтируеми съгласно правото на ЕС, като пералните машини или телевизорите. По този начин ще се гарантира, че потребителите винаги ще има към кого да се обърнат, когато решат да ремонтират своите продукти, и ще се насърчат производителите да развиват по-устойчиви бизнес модели. 
  • Задължение за производителите да информират потребителя кои са продуктите, които са длъжни да ремонтират. 
  • Онлайн платформа за намиране на подходяща услуга за ремонт, която да свързва потребителите със сервизите и продавачите на обновени стоки в близост до тях. Платформата ще дава възможност за търсене по местоположение и стандарти за качество, с което ще подпомага потребителите да намерят привлекателни оферти и ще повиши видимостта на сервизите. 
  • Европейски формуляр за информация относно ремонта, който потребителите ще могат да изискват от всеки сервиз и с който се осигурява прозрачност по отношение на условията за ремонта и неговата цена. Също така се улесняват потребителите при съпоставянето на оферти за ремонт. 
  • Ще бъде разработен европейски стандарт за качество на ремонтните услуги, за да се помогне на потребителите да разпознават сервизите, които се ангажират с предоставянето на по-високо качество. Този стандарт за „лесен ремонт“ ще бъде отворен за всички сервизи навсякъде в ЕС, които желаят да се ангажират с минимални стандарти за качество, например въз основа на времетраенето на ремонта или наличността на продуктите. 

Предстои предложението на Комисията да бъде прието от Европейския парламент и от Съвета. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст