ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС даде на фермерите 56 млн. евро заради презапасяването със зърно от Украйна

Европейската комисия (ЕК) отпусна 56 милиона евро на фермерите в източните страни от Европейския съюз във връзка с презапасяването на пазарите им със зърно от Украйна, но това не беше достатъчно и Брюксел ще им даде още средства. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след първия ден на срещата на върха на Евросъюза.

“Искам да подчертая големия успех на линиите на солидарност (сухопътни и речни пътища, създадени от ЕС от пролетта на миналата година за масов износ на зърно от Украйна), които позволиха на Украйна да изнася големи количества зърно и селскостопански продукти”, отбеляза тя. “В този контекст е много важно да помогнем на фермерите в ЕС, които трябва да се справят с пазарните последици, тъй като значително количество зърно идва на европейския пазар, а това се отразява на цените. Така че тези страните на първа линия, които помагат с линиите на солидарност, не трябва да страдат. Вече сме отделили 56 милиона евро от спешни земеделски фондове, но това очевидно не е достатъчно, стана ясно днес, така че ще увеличим размера на помощта за фермерите в страните на първа линия.”

Кризата на презапасяването на пазарите на страните от ЕС, съседни на Украйна, се развива от есента на 2022 година. Местните фермери, особено в Румъния, са изправени пред заплахата от фалит поради рязък спад на изкупните цени и изискват от властите да подкрепят производството им. Тази тема беше обсъдена на Съвета на ЕС по земеделие през декември, на който страните от ЕС поискаха Европейската комисия да окаже спешна помощ на техните фермери. В същото време се засилва интензивността на работата на “линиите на солидарност”, по които от Украйна се изнасят зърно и някои други ресурси, а в обратна посока се транспортират оръжия, гориво и хуманитарна помощ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст