ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ковачева: Институциите отказват да прилагат текстa за водните помощи

Законът за ВиК предвижда възможност хората да получават водни помощи тогава, когато не могат да си платят водата. Това е възможност, при която те получават на месец помощ в размер, съответстващ на месечния минимум, което е близо 3 кубика. Макар, че има такъв текст в закона, институциите отказват да го прилагат. Това заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

“Съвсем скоро изпратих едно запитване до Министерството на труда и социалната политика, в което попитах през миналата година колко души са получили водни помощи. Отговорът, който получих, много ме озадачи, защото от него излиза, че министерството смята, че не е целесъобразно да се прилага текстът на закона. Не разбирам като юрист как така при действащ закон, една институция, пък била тя и Министерството на труда и социалната политика, отказва да приложи текста на закона. Интересното е, че не всички институции отказват да признаят, че има водни помощи. От Комисията за енергийно и водно регулиране казват, че няма нужда да се безпокоят хората от цените на водата, защото има водни помощи, а от социалното министерство казват, че това не е целесъобразно да се прилага този текст”, посочи общественият защитник.

Ковачева обясни какъв е редът за получаване на тези помощи: отива се в дирекцията за социално подпомагане, подава се декларация и съответно се преценяват по критериите за социално слабите. Има жалби от граждани, които са провокирали омбудсмана да започне тази дискусия. “Не мога да си представя, когато цената на водата е над 5 лева и когато миналата година тя поскъпна с близо 40% средно за страната, реално да има хора, на които им спират водата, защото не могат да си я платят. Тяхно право е да си търсят правата. Не разбирам как е възможно да откажеш да прилагаш действащ текст в закон”, подчерта омбудсманът. Тя смята, че докато текстът съществува, е редно хората да бъдат подпомагани така, както получават енергийни помощи за отопление през зимата.

По думите ѝ тревожната тенденция е, че жалбите на гражданите нарастват. За 2022 г. писмените жалби, които са подадени до нея са над 15 000. Над 73 000 души са се обърнали към омбудсмана по телефона или са дошли лично в приемната. Оттам с близо 30% нарастват и препоръките, които е изпратила: “На първо място са потребителските жалби. Те са над 30% от всички жалби. Сред тях най-честите са оплакванията за лошото качество на водата и високата цена. Следват проблеми с електроснабдяването, топлоснабдяването, със социално-икономическите права на хората – пенсии, социални плащания, здравеопазване, ТЕЛК решенията, образование.”

Процесът с инвалидните пенсии вече е започнал, изплащат се пенсии, но не всички хора са включени в списъците. От 1 април хората ще могат да си проверяват документите в Националния осигурителен институт, където да бъде определен размерът на пенсията.

Комисията за защита на потребителите не е реагирала на нито един от сигналите, подадени от омбудсмана за увеличените цени на мобилните услуги. Ковачева добави, че при нея продължават да пристигат жалби срещу телекомите заради поскъпването на услугите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст