ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обединението за честни избори търси 300 наблюдатели за най-рисковите секции

Обединението за честни избори търси около 300 наблюдатели за най-рисковите секции за изборите на 2 април. Това заяви пред БНР Марио Русинов от Антикорупционен фонд България. 

“Има предпоставки да се мисли, че сега може би активността в рисковите секции ще е висока. Затова от една страна трябва да гласуваме активно като граждани. От друга – в момента организираме за тези рискови секции тотално наблюдение. Набелязали сме си цел – в 150 от най-рисковите секции да изпратим по 2 наблюдатели, които в рамките на целия изборен ден, включително до преброяването, ще седят на място, ще са нашите очи и ще имат възможност да превентират част от проблемите, които съпътстват изборния процес в тези секции”, обясни той.

По думите му има опити на членове на СИК да попречат на някой да присъства в секцията.

“В мига, в който ЦИК издаде акредитация за някой наблюдател, той има законовото право да присъства във всяка секция, по негов избор. Това ще залегне и в нашето обучение”, допълни Русинов.

Желаещите да бъдат наблюдатели могат да го заявят до 27 март. След това ще бъде направено и обучение за това какво може да срещнат наблюдателите в изборния процес и как да реагират при проблем. 

“От АФБ започнахме да правим статистически анализи на изборните резултати, търсейки статистически аномалии”, припомни Русинов. Наблюдавано е за секции, където често 90% от избирателите си сменят нагласите и прехвърлят гласа си за конкурентна партия. Подобно прехвърляне на гласове между партии се е случвало в 1700 секции поне 2 пъти – се вижда от за изборните резултати от 2013 г. до сега.

“Друго, за което гледаме, е избирателната активност”, добави Марио Русинов и уточни, че в тези секции се наблюдава или рязък скок, или рязък спад. Третото, за което се следи, е – в една секция дадена партия да се е справила много добре за сметка на останалите секции в общината. 

Жоро Пенчев от Общество.бг. подчерта и друг фактор, който ще е от съществено значение при местните избори – пререгистрирането на друг адрес. 

Спадът в избирателната активност би трябвало да се отдаде на фактори като недоверие в процеса, умора и т.н., посочи той и подчерта, че колкото по-малко хора гласуват, толкова по-голямо става значението на манипулациите. Затова апелът на ОЧИ е да повишим избирателната активност. 

Според него честите промени в Изборния кодекс създават допълнителен хаос. Жоро Пенчев смята, че кодексът беше променен много набързо, без достатъчно професионален дебат и без оценка на риска. 

Според него по време на изборите със сигурност ще възникат въпросителни ситуации, които не са покрити от методическите указания. 

Освен манипулациите, не по-малко значим фактор е и човешката грешка, подчерта още Пенчев. По думите му наблюдението може да помогне и в тази посока. 

“Имаме някакви проблеми с процеса, но генерално все пак произвеждаме честни избори. Имаме проблеми на дребно, най-често на най-бедните места. Искаме да премахнем тях. Генерално не можем да имаме недоверие към изборния процес. Начинът да предотвратим такива влияния е чрез активно гласуване”, обобщиха представителите на Обединението за честни избори. 

Антикорупционият фонд и Общество.бг са две от организациите, които създадоха Обединението за честни избори. Платформата има за цел да води борба срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст