ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сирия и Саудитска Арабия възстановяват връзките си

Контактите между Рияд и Дамаск набират скорост след историческото споразумение за възстановяване на връзките между Саудитска Арабия и Иран

Сирия и Саудитска Арабия се споразумяха да отворят отново посолствата си, след като прекъснаха дипломатическите си връзки преди повече от десетилетие, съобщиха трима източници, запознати с въпроса, предаде Ройтерс.

Според тях това е стъпка, която ще отбележи скок напред в завръщането на Дамаск в арабското общество.

Контактите между Рияд и Дамаск набират скорост след историческото споразумение за възстановяване на връзките между Саудитска Арабия и Иран, ключов съюзник на президента Башар Асад, заяви регионален източник, свързан с Дамаск.

Възстановяването на връзките между Рияд и Дамаск ще отбележи най-значимото развитие в действията на арабските държави, които да нормализират връзките си с Асад, от когото мнозина западни и арабски държави се отдръпнаха след началото на гражданската война в Сирия през 2011 г.  Двете правителства “се готвят да отворят отново посолствата след Курбан Байрам”, съобщи на Ройтерс втори регионален източник, свързан с Дамаск.

Решението е резултат от разговори в Саудитска Арабия с високопоставен служител на сирийското разузнаване, каза един от източниците в региона и дипломат в Персийския залив.

Службата за комуникации на саудитското правителство, министерството на външните работи и сирийското правителство не отговориха на искания за коментар, посочва Ройтерс.

По-късно саудитската държавна телевизия потвърди, че в ход са разговорите със сирийското външно министерство за възобновяване на консулските  услуги, позовавайки се на служител на саудитското външно министерство.

САЩ, които са съюзник на Саудитска Арабия, се противопоставиха на нормализиране на връзките на страни от региона със Сирия, което аргументират с бруталността на правителството на Асад по време на конфликта и необходимостта да се види напредък към политическо решение.

Запитан за сближаването между Дамаск и Рияд, представител на Държавния департамент заяви, че “позицията на САЩ по отношение на нормализирането остава непроменена” и че няма да насърчават други държави да нормализират връзките си със Сирия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст