ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ChatGPT и Bing са научени да разпространяват дезинформация

Чатботовете ChatGPT и Bing от OpenAI и Microsoft, съответно, са се научили да се цитират взаимно, за да разпространяват фалшиви новини. Това съобщава порталът The Verge.

Един от потребителите на форума Hacker News се пошегува, че невронната мрежа Bard, която преди това беше представена от Google, е решено да бъде затворена. Друг потребител използва ChatGPT, за да създаде фалшиви новини за това “събитие”, използвайки чатбот.

Когато Бард беше попитан кога ще затвори, той отговори, че вече е затворил, избирайки “Hacker News” като източник. Когато подобен въпрос беше зададен на Bing, той също потвърди затварянето на Bard. В същото време чатботът вече имаше шест връзки към източници.

“Всичко започна заради една шега в Hacker News. Представете си какво бихте могли да направите, ако наистина искате да деактивирате тези чатботове”, отбелязва The Verge. Порталът посочи, че тази забавна ситуация може да има сериозни последици. Като се има предвид, че изкуственият интелект не е в състояние да различи истината от лъжата, чатботовете могат да създадат цели потоци от дезинформация, които бързо ще се разпространят в интернет без никакъв контрол, заблуждавайки хората.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст