ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Освободиха от затвора прототипа на героя от “Хотел Руанда”

Пол Русесабагина (Ройтерс)

Пол Русесабагина беше осъден през 2021 г. на 25 години за връзки с групировка, противопоставяща се на президента Пол Кагаме

Пол Русесабагина, човекът, чиято лична история, вдъхнови сценария за холивудския филм “Хотел Руанда”, беше освободен от затвора в Руанда, съобщиха американски официални представители, цитирани от Ройтерс.

Пускането му на свобода стана възможно, след като присъдата му бе намалена в резултат на интензивни дипломатически усилия от страна на САЩ.

Снощи Русесабагина, който има право на постоянно пребиваване в Щатите и освен руандийско има и белгийско гражданство, беше прехвърлен от затвора в катарското посолство в руандийската столица Кигали, придружаван от американски дипломат, съобщиха пред репортери във Вашингтон двама представители на правителството “Байдън”.

За освобождаването му потвърди и руандийски правителствен говорител. По-рано вчера управляващите в африканската страна обявиха, че ще го пуснат на свобода.

Русесабагина беше осъден през септември 2021 г. на 25 години за връзки с групировка, противопоставяща се на властта на руандийския президент Пол Кагаме, която има и военно крило. Обвинението срещу него бе в тероризъм.

Президентът на САЩ Джо Байдън разпространи изявление, в което приветства освобождаването на Русесабагина и благодари на правителствата на Руанда и Катар за това, че пускането му на свобода е станало възможно.

Русесабагина ще остане още няколко дни в Руанда, след което ще замине за Доха, а оттам за САЩ, казаха американските представители.

Един от тях заяви, че правителството на САЩ не е правило никакви отстъпки на руандийските власти, за да осигури освобождаването му. “Мисля, че това по-скоро е резултат от съвместни стъпки на руандийското и американското правителство, а и на самия Пол”, каза източникът.

САЩ и Руанда винаги са поддържали тесни връзки в исторически план, но случаят с Русесабагина и изпращането на руандийски войски в ДР Конго и подкрепата на Кигали за бунтовниците там се отрази доста отрицателно на отношенията им.

Говорител на руандийския президент написа в Туитър, че освобождаването на Русесабагина е “резултат от общо желание за ново начало в американско-руандийските отношения”.

Шейсет и осем годишният Русесабагина отричаше обвиненията и бойкотираше делото срещу него, което той и привържениците му окачествиха като политически фарс.

Русесабагина твърдеше също, че че през 2019 г. е бил отвлечен от Дубай и върнат принудително в Руанда. Кагаме отрече, но допусна, че Русесабагина може да е бил измамен да се качи на самолет за Руанда.

Вашингтон заяви, че той не е трябвало да бъде задържан, като американските възражения донякъде бяха свързани и с липсата на гаранции според САЩ, че Русесабагина ще получи право на справедлив процес.

Източник на Ройтерс от американския Конгрес, запознат с преговорите за освобождаването му, отбеляза, че случаят има отзвук, далеч надхвърлящ границите на Африка и добави: “Мисля, че на руандийците им стана ясно, че този проблем няма да изчезне”.

Филмът “Хотел Руанда” пресъздава успешното спасяване от Русесабагина на над 1000 бежанци, включително семейството му, по време на геноцида в Руанда през 1994 г., като ги подслонява в управлявания от него хотел в Кигали.

Русесабагина, който е отявлен критик на Кагаме, призна, че е имал ръководна роля в опозиционната организация Движение за демократични промени в Руанда, но отрече да носи отговорност за нападенията, извършени от военното му крило Силите за национално освобождение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст