ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейските автокомпании не разработват нови двигатели с вътрешно горене

Всички автомобилни производители в Европа спряха да разработват нови двигатели с вътрешно горене, като се фокусираха върху екологичните електрически автомобили. Това заяви изпълнителният директор на Renault и председател на Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA) Лука де Мео, съобщава Politico.

“Не мисля, че в Европа е останал някой, който все още разработва изцяло нов двигател. Никой не разработва нов двигател с вътрешно горене от нулата, всички пари отиват за електрически или водородни технологии”, коментира Лука де Мео.

Европейските производители сега се надпреварват да настигнат китайските производители на автомобили, които са с десетилетие пред тях в разработването на технология за батерии за електрически превозни средства, според ръководителя на Renault.

Лука Де Мео подчертава, че се застъпва за “технологична неутралност”, при която властите на Европейския съюз не трябва да диктуват на производителите на автомобили как да постигнат целите за нулеви емисии през 2035 г. (законопроектът на ЕС предполага, че само батериите и водородът са жизнеспособни алтернативи на бензина). В същото време той се съгласява, че електрическите автомобили ще станат доминиращ вид транспорт.

Вчера беше съобщено, че германското правителство е постигнало споразумение с Европейската комисия по спора относно забраната за производство на нови коли с двигатели с вътрешно горене, като ДПА се позовава на представители на двете страни в преговорите.

Припомняме, че централната тема на спора между Брюксел и Берлин беше дали производителите на автомобили ще могат да продължат да произвеждат автомобили, които се движат с т.нар. електрогорива, и след 2035 година. Няколко страни се противопоставиха на това решение, включително Германия и Италия. В “Туитър” заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс също потвърди постигнатото споразумение.

“Автомобили с двигатели с вътрешно горене ще могат да бъдат използвани и след 2035 г., ако се движат само с горива, които са неутрални от гледна точка на въглеродния диоксид”, коментира пък германският министър на транспорта Фолкер Висинг.

По-рано германските медии съобщиха, че BMW планира да произвежда двигатели с вътрешно горене поне още десет години и разработва нови бензинови двигатели, които ще бъдат монтирани на кросоувъри.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст