Кристалина Георгиева настоява Пекин да наблегне на потреблението

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева оцени положително икономическата перспектива на Китай, описвайки я като “зелените филизи” на световното стопанство, и настоя правителството да пренасочи икономиката към потреблението. Георгиева посочва, че “силното възстановяване на китайското стопанство е важно не само за самата страна, но и за света”.

“Мощният подем предполага, че приносът на Китай за глобалния икономически растеж през 2023-а се очертава на около една трета – желана подкрепа за световното стопанство”, отбелязва Георгиева в предварително подготвените си бележки за Китайския форумзна развитие, който се провежда в Пекин от 25 до 27 март.

В януарската си прогноза МВФ оцени тазгодишния икономически растеж на азиатския колос на 5.2% – с над 2% повече отколкото миналогодишния, с основен двигател – очакваният подем на частното потребление след цялостното отваряне на китайското стопанство след КОВИД-карантините и нормализирането на стопанската активност, припомня шефката на МВФ.

Цялостната икономическа картина обаче не е чак толкова розова. “Несигурността е изключително висока, включително и заради рисковете от геоикономическо фрагментиране, което би означавало светът да се разцепи на конкуриращи се икономически блокове. А това е опасно разделение, което би направило всички по-бедни и по-несигурни”, коментира Георгиева, допълвайки, че перспективата за глобалното стопанство в средносрочен план вероятно “ще остане слаба”.

Ръководителката на МВФ признава за увеличена опасност за финансовата стабилност и за нуждата от бдителност, които по правило се налагат във времена на по-високи дългови равнища и бърз преход от дълъг период на ниски лихвени проценти към по-високи стойности, за да се пребори инфлацията. Това “неизбежно предизвиква сътресения и колебания, което се доказва и от последните неблагоприятни събития в банковите сектори на някои развити икономики”, подчертава Георгиева. И настоява Пекин да вземе мерки за повишение на производителността на труда и за пренасочване на националното стопанство от инвестиции към по-високо потребление, което да има водещ принос за икономическия растеж. Защото, според дамата, тази конфигурация е по-трайна, по-слабо зависима от заеми и ще помогне за посрещане на климатичните предизвикателство.

Пренастройването на китайското стопанство ще редуцира с 15% емисиите от въглероден двуокис през идните три десетилетия и ще допринесе за 4.5-процентен спад на глобалните емисии през същия период, посочва Георгиева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст