ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кристалина Георгиева настоява Пекин да наблегне на потреблението

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева оцени положително икономическата перспектива на Китай, описвайки я като “зелените филизи” на световното стопанство, и настоя правителството да пренасочи икономиката към потреблението. Георгиева посочва, че “силното възстановяване на китайското стопанство е важно не само за самата страна, но и за света”.

“Мощният подем предполага, че приносът на Китай за глобалния икономически растеж през 2023-а се очертава на около една трета – желана подкрепа за световното стопанство”, отбелязва Георгиева в предварително подготвените си бележки за Китайския форумзна развитие, който се провежда в Пекин от 25 до 27 март.

В януарската си прогноза МВФ оцени тазгодишния икономически растеж на азиатския колос на 5.2% – с над 2% повече отколкото миналогодишния, с основен двигател – очакваният подем на частното потребление след цялостното отваряне на китайското стопанство след КОВИД-карантините и нормализирането на стопанската активност, припомня шефката на МВФ.

Цялостната икономическа картина обаче не е чак толкова розова. “Несигурността е изключително висока, включително и заради рисковете от геоикономическо фрагментиране, което би означавало светът да се разцепи на конкуриращи се икономически блокове. А това е опасно разделение, което би направило всички по-бедни и по-несигурни”, коментира Георгиева, допълвайки, че перспективата за глобалното стопанство в средносрочен план вероятно “ще остане слаба”.

Ръководителката на МВФ признава за увеличена опасност за финансовата стабилност и за нуждата от бдителност, които по правило се налагат във времена на по-високи дългови равнища и бърз преход от дълъг период на ниски лихвени проценти към по-високи стойности, за да се пребори инфлацията. Това “неизбежно предизвиква сътресения и колебания, което се доказва и от последните неблагоприятни събития в банковите сектори на някои развити икономики”, подчертава Георгиева. И настоява Пекин да вземе мерки за повишение на производителността на труда и за пренасочване на националното стопанство от инвестиции към по-високо потребление, което да има водещ принос за икономическия растеж. Защото, според дамата, тази конфигурация е по-трайна, по-слабо зависима от заеми и ще помогне за посрещане на климатичните предизвикателство.

Пренастройването на китайското стопанство ще редуцира с 15% емисиите от въглероден двуокис през идните три десетилетия и ще допринесе за 4.5-процентен спад на глобалните емисии през същия период, посочва Георгиева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст