ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отбелязваме Деня на Тракия

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в традиционното честване-поклонение в София по повод Деня на Тракия. От 10.00 часатя ще присъства на панихида в храм „Св. Николай Софийски – Нови“. От 10.50 часа е тържественото честване пред паметника на Одринската епопея, където вицепрезидентът ще произнесе слово.

Денят на Тракия се отбелязва на 26 март. На този ден се чества подвига на българските воини,спечелили битката край Одрин и из тракийските полета, както и се почита паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на майка България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от 26 март 1913 г. – деня, в който е превзета Одринската крепост от Българската армия през Балканската война (1912-1913 г.). Наричана още Първата балканска войнатя е военен конфликт между Османската империя, от една страна, и съюзените България, Сърбия, Гърция и Черна гора. Тогава са пленени 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

Атаката започва на 24 март 1913 година. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и превзема считаната дотогава за непревземаема военна крепост. Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява: “Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.”

Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си: “Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.”

От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст