АЕЦ “Аккую” ще е визитната картичка на предизборната кампания на Ердоган

Изгражданата от Русия атомна електроцентрала „Аккую“ в Турция ще бъде една от визитните картички на предизборната кампания на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това пише вестник Hurriyet.

На 11 март в Турция започна периода на пряка предизборна кампания преди вота за президент и нов състав на парламента на страната на 14 май.

Партията на справедливостта и развитието възнамерява да извади на преден план, наред с други неща, и проекта за AEЦ “Akkyю”, който се строи в Мерсин в Южна Турция. Самият Ердоган често повдига темата за електроцентралата в изказванията си, като отбелязва нейното стратегическо значение за страната.

В настоящата предизборна агитационна кампания AEЦ „Аккую“ ще бъде представена като един от мегапроектите на сегашната власт, който предизвиква гордост, отбелязват анализаторите. В допълнение към електроцентралата, списъкът с такива проекти включва първото турско електрическо превозно средство Togg, турският изтребител, лек самолетоносач и десантен кораб TCG Anadolu и други.

Наскоро ръководителят на турското Министерство на енергетиката Фатих Донмез обяви, че първият реактор на АЕЦ “Аккую” се планира да бъде пуснат в края на 2023 г., като горивото може да бъде заредено в него и по-рано.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст